У Киргистану спречен покушај државног удара

26-11-2021 08:45:08 | | фото: © Sputnik / Акылбек Батырбеков/ vostok.rs |


Државни комитет за националну безбедност Киргистана саопштио је да је спречио покушај државног удара.


„У току рада Државног комитета за националну безбедност и Министарства унутрашњих послова на обезбеђењу предстојећих парламентарних избора дошло се до података о групи људи која планирала да организује провокације ради дестабилизације друштвено-политичког стања у земљи непосредно након избора, праћено насилним заузимањем власти“, рекао је портпарол Комитета, преносе РИА Новости.


Према његовим речима, ову групу су предводили посланици и бивши високи функционери. Планирали су да организују масовне протесте у Бишкеку и рачунали су на подршку политичких снага које су изгубиле изборе. Како се наводи, за то је група регрутовала око хиљаду агресивних младих људи.

"Одржани су систематски састанци у циљу њиховог процесуирања против државних структура, разговарано о плановима за изазивање масовних нереда, уз даље залагање за насилно преузимање власти“, саопштио је Државни комитет за националну безбедност.

Претреси су извршени у месту становања најактивнијих чланова групе и у њиховим канцеларијама. Припадници специјалне службе пронашли су документе који потврђују припрему за државни удар, као и ватрено оружје, муницију и дрогу. Због тога је приведено 15 чланова групе.

Избори за киргистански парламент одржани су у октобру 2020. године- Након њих, у земљи су избили нереди и као резултат тога, ЦИК је поништио резултате гласања, а председник је био приморан да поднесе оставку. Нови избори су заказани за 28. новембар.