РТ: Украјина наводи да је спремна да се брани од Русије

27-11-2021 08:54:28 | | фото: © Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / RT/ vostok.rs |


Украјинске оружане снаге су спремне да искористе све расположиве ресурсе да одрже линију фронта против било какве руске инвазије, инсистира министар спољних послова Украјине, док се рат речима између Истока и Запада појачава.


Говорећи током онлајн дискусије са француским истраживачким центрима и новинарима, Дмитриј Кулеба је рекао да Кијев, са Паризом и Берлином, наставља да наглашава важност преговора о политичком и дипломатском решењу како би се избегао потенцијални сукоб са Русијом.

Високи званичник је устврдио да његова земља и њени партнери сада све своје напоре усмеравају на одвраћање Москве од непријатељских акција.

„У исто време нико не би требало да сумња да ће Украјина у случају нове етапе потпуне агресије Руске Федерације на нашу државу бити заштићена свим расположивим средствима“, нагласио је он.

Кулебини коментари долазе усред гласина о наводном гомилању руских трупа и технике у близини украјинске границе. Неколико публикација је последњих дана објавило приче о могућем наводном оружаном сукобу између две земље након што је украјинска обавештајна служба објавила теоретски план о томе како би руске трупе могле да изврше наводну инвазију.

Високи украјински дипломата огласио је аларм раније овог месеца у комуникацији са својим француским и немачким колегама, позивајући две земље да буду спремне за могућност наводног руског напада на његову земљу.

„Ако Русија почне да делује, једноставно нећете имати времена физички да координишете, да прођете кроз све бирократске процедуре, да координишете одлуке. Зато, молим вас, урадите припремне радове сада, јер ако се догоди војни сценарио, једноставно неће бити времена“, рекао је Кулеба, обраћајући се француском и немачком колеги Жан Ив Ле Дријану и Хајку Масу.

Кремљ је у више наврата негирао те оптужбе и исмејао фотографије које наводно приказују војну опрему стационирану стотинама километара од границе, оптужујући САД да стоје иза кампање дезинформација осмишљене да подстакну тензије.

Портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, узвратио је саопштењем да је „кретање неке наше војне опреме или војних јединица преко територије Руске Федерације искључиво наш посао“.

Извор:РТ