РТ: САД траже рат у Белорусији – Лукашенко

27-11-2021 09:14:04 | | фото: © Sputnik / Pavel Bednyakov / RT/ vostok.rs |


Вашингтон користи мигрантску кризу да инсценира сукоб са Белорусијом, изјавио је лидер те земље Александар Лукашенко, у новој бујици речи против Запада, док се гранична хуманитарна криза у региону наставља.

Говорећи на састанку владе, Лукашенко је навео да САД, „рукама Пољака, балтичких држава и Украјинаца“, желе да започну сукоб како би „поново створиле неред негде овде“.

Америка ће стајати по страни и снабдевати оружјем тако да убијамо једни друге и да економија потоне. Вратиће се са доларом, који сада штампају, да нам `помогну`“, рекао је белоруски лидер.

Лукашенко је даље осудио потенцијалну улогу НАТО-а у избегличкој кризи на граници између његове земље и ЕУ као ништа друго до провокацију за потпуни напад.

„Европа не жели рат. Коме треба овај рат? Американцима.


Говорећи касније из мигрантског кампа у близини границе, Лукашенко је навео да Пољска блокира договор да се омогући пресељење људи у Немачку, рекавши да ће се „Европа угушити“ уколико се не пронађе решење.

Његови коментари долазе након што је суседна Пољска распоредила хиљаде војника, полицајаца и граничара на заједничку границу усред наглог пораста миграната, претежно из блискоисточних земаља, који покушавају да пређу из Белорусије у ЕУ. Блок оптужује Минск да организује летове за избеглице и мигранте из проблематичних земаља попут Сирије и Ирака и да их приморава да нападају на граничне ограде као део „хибридног рата“ против Брисела.

У интервјуу раније овог месеца, Лукашенко је признао да је могуће да су неки од његових званичника помагали очајним људима да илегално пређу у Пољску, али је инсистирао да то не вреди истраживати. Он је раније саопштио да земља више није у стању да спречи ток миграната који покушавају да пређу границу због санкција које је увео Брисел.

Суседна Украјина, која са Белорусијом дели границу од 1.084 километра, саопштила је да је забринута да би потенцијални азиланти могли да покушају да уђу у земљу, упркос томе што она није чланица ЕУ.

У четвртак су украјински граничари и полицајци организовали заједничку вежбу како би увежбали свој одговор ако мигранти покушају да пређу на њену територију, иако су званичници признали да тренутно није било такве кризе. У међувремену, украјински министар унутрашњих послова Денис Монастирски рекао је да су Кијеву потребне милијарде долара да би ојачао своје источне границе високотехнолошким алармним системима, дроновима, баријерама и оградама.

Раније овог месеца, амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да акције Белорусије „прете безбедности, сеју поделе и имају за циљ да одврате пажњу од активности Русије на граници са Украјином“.

Москва је, међутим, саопштила да не игра улогу у овој ситуацији. Портпарол Кремља Дмитриј Песков такође је осудио гласине о гомилању руских трупа у близини украјинских граница, наглашавајући да његова земља „не представља опасност ни за кога“.

Извор:РТ