Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

12-12-2021 08:52:48 | | фото: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

„Стварно сам мислио да је неко убацио јефтине научнофантастичне звучне ефекте... вау“

Ово је најчешћи коментар који се појављује када се негде на интернету појави снимак „Пуцање бајкалског леда“. Најдубље језеро на свету производи заиста забрињавајуће звуке док се покрива ледом, али они немају никакве везе са звуцима пуцања леда, пише
Russia beyond.

\"\"

Getty Images

„Мислио сам да је стварно чудно да људи коментаришу ове звуке када су они очигледно лажни Lolol Нисам имао појма да је то реалан звук пуцања леда!“ – пише један од корисника Редита.

Послушајте сами. То заиста више подсећа на звуке ласера него да пуцање леда под ногама:

Овај снимак је направио локални фотограф Алексеј Колганов. У фебруару ове године он се прошетао преко леденог покривача на малим скијама и снимио како пуца лед под његовим ногама (да, призор је прилично узнемиравајући!)„Обичан туриста, који први пут угледа бајкалски лед, плаши се управо тога: дубине под провидним леденим покривачем и неочекиваног, космичког звучања леда. А на овом снимку се виде и пукотине“, записао је тада Колганов.

За лист Siberian Times објаснио је да је успорио снимак и појачао звуке, јер је тешко уловити тај карактеристичан звук помоћу микрофона на камери.

Али зато се на кристално глаткој површини леда одлично виде дугачке пукотине и чиста вода под леденим стаклом: ово је најчистије слатководно језеро на свету и зато се тако провиди кроз ледену површину.Калганов је објаснио да је лед по којем је ишао био дебео око пола метра и да појављивање пукотина зато није тако страшно.

\"\"

Getty Images

Многи стручњаци долазе овамо током зиме како би видели бајкалско чудо: неколико десетина врста леда, од вертикалних беличастих пукотина до оштрих ледених спрудова и великог броја залеђених балончића.

А сада се враћамо на тему космичког звука који се чини тако нереалан. Назив ове физичке појаве је акустичка дисперзија. Звук, који подсећа на пуцање из ласерског оружја настаје када неке фреквенције звука кроз средину пролазе брже од других. Када звук пролази кроз ваздух, његове фреквенције се по правилу крећу једнаком брзином и истовремено стижу до људског уха. Али кроз чврсту средину звучни талас пролази другачије: високе и ниске фреквенције се одвајају. Зато се високи и ниски тонови чују одвојено. То је акустичка дисперзија.

Лед има особину да се шири и скупља, због чега долази до пуцања, при чему настају вибрације (на то утиче и сеизмичка активност). Ова вибрација неравномерно пролази кроз лед и тако се чује необично „пију-пију“.

\"\"

Getty Images

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond