Фаина Савенкова: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо“

12-12-2021 02:25:14 | | Фаина Савенкова/ vostok.rs |


На нашој малој планети деца свакодневно гину због војних операција. Сирија, Авганистан, Донбас, други делови света... Нажалост, за већину политичара, још једно погинуло дете је само нова цифра у извештају. Али код мене то није случај. Живим близу рата и знам да многи заспу говорећи: „Хвала за још један проживљени дан“. Због тога најискреније "хвала". Волимо живот ништа мање од других, не разликујемо се од обичне деце у Европи или Азији.

Само што наше „сутра” више не зависи од нас, већ од одраслих. Данас је дан мира.
А кад опет стричеви и тетке изразе „забринутост“, изговоре лепе речи у време када ће још једно дете да погине од гранатирања, ништа се неће променити. Разговори би требало да доведу до неке врсте решења и акције. Иначе, изгледа као да политичари деле децу на „нас“ и „странце“, жалосно због тога, али не за то. Свет је крхак и недељив. Он је за нас један и друго се не очекује у блиској будућности.

Недавно сам прочитала речи девојке из Америке - Саманте Смит: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо.“

Слажем се с њом.

Фаина Савенкова је најмлађи члан Савеза писаца Луганске Народне Републике. Шампион у теквондоу. Има само 11 година и завршава шести разред. Много воли Србију и Емира Кустурицу. Фаина пише позоришне комаде и приче. Објављивали су је познати часописи из Русије и ЛНР, добила је неколико награда.