Руски језик, култура и образовање доприносе развоју друштва: У Србији одржан „Форум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета”

24-12-2021 11:58:16 | | / vostok.rs |


Фондација за подршку хуманитарних и образовних иницијатива „Сарадња“ (Русија, Москва), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације, реализовала је међународни пројекатФорум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета: Alma mater- педагошки”.

Пројекат је окупио стручњаке из различитих хуманитарних сфера - истраживаче, едукаторе, писце, новинаре, издаваче, музејске раднике.


Форум је постао платформа за дискусију о проблемима образовања на руском језику, за упознавање савремене руске књижевности и културе, сагледавање потенцијала који педагошко образовање има и професионалних могућности које се отварају дипломцу педагошког факултета.

\"\"


Многи дипломци педагошких универзитета успешно су се реализовали не само у области образовања, већ и у разним делатностима (у медијима, издавачким кућама, установама културе, јавним организацијама, у производњи, у управљачким структурама итд.), будући да је главна ствар која формира педагошки универзитет способност да се стечено знање преточи у друштво.


Форум је одржан у Италији и Србији 13, 14. и 15. децембра 2021. године.


У Србији је Форум одржан 14. децембра у Руском дому (Београд) и 15. децембра у Гимназији Лаза Костић (Нови Сад) и окупио је више од 300 учесника.

\"\"


У оквиру пројекта организована је дискусиона платформа „Савремени трендови у образовању: Искуство и традиција наставе на руском језику“, округли столови „Музеј као образовна платформа“, „Биографија писца: Како то рећи читаоцу?“ и „Образовни потенцијал телевизијских, радио, интернет пројеката“.

Искусни истраживачи, наставници, новинари, етнографи и музејски радници из више од 20 земаља света разменили су лична искуства коришћења компетенција стечених на педагошком универзитету, што је од посебног значаја у практичним активностима. Учесници су дошли до закључка да подршка и промоција руског језика и књижевности, руског образовања и културе у свету може и треба да се спроводи на много начина, не само у образовним институцијама, већ и у другим сферама живота.