У Србији обележено 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова

25-12-2021 05:28:56 | | / vostok.rs |


Поводом 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова Аутономна некомерцијална организација допунског професионалног образовања "Институт допунског професионалног образовања" (Нижњи Новгород, Русија), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације реализовала је међународни пројекат „Лик научника у прози и драматургији М.А. Булгакова: еволуција, социјални аспекти и културна резонанца“.


Кључне активности пројекта су биле Олимпијада о стваралаштву М.А. Булгакова за ученике гимназија, руских школа, центара отвореног образовања, студенте у Руској Федерацији и иностранству, краткорочни онлајн-курсеви стручног усавршавања за руске и иностране предаваче руског језика и књижевности, као и за наставнике руског као страног језика, те презентације нових образовних ресурса о стваралаштву М.А. Булгакова.


Активности су се одвијале у Русији и у иностранству, између осталих земаља и у Србији.


15. и 16. децембра 2021. у гимназији “Лаза Костић” одвијала се завршна етапа Олимпијаде о стваралаштву М. Булгакова, као и презентације образовних ресурса.


М. Булгаков је светски познат аутор романа и приповедака, позоришних комада и сценарија. Управо стога је и интересовање за Олимпијаду било велико: преко 200 ученика и студената из Србије и Босне и Херцеговине узело је учешће у њој. У финале нису успели да уђу сви, али је на претходној етапи Олимпијаде показан врло висок резултат.

\"\"

Прво место заузели су ученици три гимназије из различитих градова Србије: Крунић Ангелина из Гимназије „Лаза Костић“ (Нови-Сад), Милосављевић Ивана (Шабац) и Станишић Ленка (Београд), 2 место – Ђорђевић Ема и Кнежевић Бојана из Гимназије “Исидора Секулић” (Нови Сад), као и Паунић Валентина из Шабачке гимназије, а на 3. месту су се нашла 2 учесника – Регељац Емилија и Пеурача Ђорђе из Гимназије “Лаза Костић” (Нови-Сад).
У оквиру пројекта представљени су образовни ресурси чији аутори су предавачи Аутономне некомерцијалне организације "Институт допунског професионалног образовања". Презентација нових игара и тренажера везаних за стваралаштво М. Булгакова била је веома интересантна ученицима, а посебно гимназијалцима. Игра "Делаа Булгакова на екрану" одвијала се у Гимназији “Лаза Костић”.

Учесницима пројекта су уручене награде, захвалнице и сертификати.


Булгаков ће увек бити популаран, као што су популарни и јунаци његових дела. Активности које су се одвијале у новембру и децембру 2021. године, а које су везане за његово стваралаштво, то су и потврдиле.