Гинцбург: „Спутњиком” се можете ревакцинисати сваких шест месеци бесконачан број пута

28-12-2021 08:05:35 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Нема ограничења у броју ревакцинација против корона вируса вакцином "Спутњик V", саопштио је Александар Гинцбург, директор Истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја.


„Сваких шест месеци можете бити ревакцинисани `Спутњиком`. Рекли сте апсолутно јасно - бесконачан број пута“, рекао је научник за "Русија 1".

Говорећи о појави нових варијанти коронавируса и унапређењу вакцине, Гинцбург је напоменуо да данас нема потребе да се замени вакцина "Спутњик V".

"Шта ће се даље дешавати у еволуцији, нажалост, нико не може да вам одговори. Технологије које користимо омогућавају нам, заиста, да врло брзо направимо нове антиген варијанте вакцина, за само пар недеља", објаснио је директор центар Гамалеја.

Каkо је Гинцбург раније рекао,недавне студије показују да вакцинација "Спутњиком V" и допунска вакцинација након шест месеци пружају потпуну заштиту од новог соја омикрона.

Вакцинација и ревакцинација остају најпоузданији начин заштите од корона вируса.

Према речима министра здравља Михаила Мурашка, удео вакцинисаних међу оболелима не прелази четири одсто, те да је огромна већина пацијената у болницама невакцинисана.

СЗО је крајем септембра објавила везу морталитета од коронавируса са одбијањем превентивне имунизације.

Сада се Русима саветује да се ревакцинишу против корона вируса сваких шест месеци.