РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновг маузолеја - Кремљ

28-12-2021 11:21:34 | | фото: © Sputnik / Oleg Lastochkin / RT/ vostok.rs |

Нема назнака да ће се питање Лењиновог маузолеја ускоро решити пошто Кремљ наводи да има хитнијих питања

Не постоје намере да се тело бившег бољшевичког револуционара Владимира Лењина уклони из његовог маузолеја на Црвеном тргу, а такав потез неће бити ни у догледној будућности, открио је Кремљ.


Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да „нема таквих планова“ за измештање тела бившег лидера СССР-а. Секретар за штампу Кремља говорио је два дана након 30. годишњице распада Совјетског Савеза 1991. године.


Завршен 1930. године, Лењинов маузолеј налази се поред зида Кремља на Црвеном тргу и једна је од најпознатијих туристичких атракција у земљи. Лењин, чије је право име Владимир Уљанов, оснивач је Совјетског Савеза. Након његове смрти 1924. године, његово тело је балзамовано да би се сачувало за јавно приказивање.


О статусу Лењиновог тела се редовно расправља у руским медијима и често га помињу политичке личности које желе да га уклоне са његовог истакнутог места у центру Москве. Међутим, према речима Пескова, има много хитнијих ствари.

„Сада постоји другачија агенда, која је пуна других питања и брига“, одговорио је он, на питање да ли је планирано да се Лењиново тело изнесе из маузолеја до 100. годишњице његове смрти, која ће бити 2024. године.

Прошлог месеца, митрополит волоколамски Иларион, шеф спољних послова Московске патријаршије Руске православне цркве, рекао је да ће Лењиново тело, пре или касније, бити изнето из маузолеја и сахрањено.

„То је реликт прошлости, да балзамовано тело лежи у самом центру престонице. Надам се да ће се ипак наћи нека врста консензуса и да ће тело бити сахрањено“, објаснио је он.

Прошле године, анкета је показаа да 40 одсто Руса жели да тело Лењина буде уклоњено и сахрањено, а љих 22 одсто верује да треба да остане где јесте. Истраживање је уследило убрзо након што је лидер деснице ЛДПР, Владимир Жириновски предложио да се тело прода „Кини, Вијетнаму или некој другој врсти комунисте“.

Лењин је умро 21. јануара 1924. у Горком код Москве, где је луксузно имање претворено у његов приватни конак. Дан после смрти његово тело је балзамовано и одлучено је да се сачува. Године 1990. уврштен је на Унескову листу светске баштине, заједно са Кремљом и Црвеним тргом.

Извор:РТ