РТ: Иран лансирао космичку ракету домаће производње

30-12-2021 02:05:01 | | фото: ©Ministry of Defense of Iran / WANA (West Asia News Ag |

Како се наводи, иранска космичка ракета је понела три истраживачка сателита

Иран је извео успешно лансирање у космос, саопштило је Министарство одбране Ирана. Ракета "Симорг" је понела три истраживачка сателита до висине од 470 километара, наводи се у саопштењу.


Снимци које су приказали државни медији показују како ракета полеће са лансирне рампе космодрома "Имам Хомеини". Новинар који је пратио догађај поздравио је лансирање као „још једно достигнуће иранских научника“.


Портпарол Министарства одбране Ахмад Хосеини рекао је да је терет испоручен на висину од 470 километара са брзином од 7.350 метара у секунди, али није изнео додатне детаље. Наведени параметри могу указивати на то да сателити нису постигли стабилну орбиту, што је био случај са претходним иранским сателитима кратког века.



Тростепена ракета "Симорг" успешно је извела своје прво суборбитално лансирање без корисног терета 2016. године, али су каснија тестирања била праћена техничким потешкоћама. Техеран је током година извео неколико космичких лансирања са старијом двостепеном ракетом "Сафир" и имао успешан први лет мање тростепене ракете "Зулџанах" у јануару.

Такође је водио "Кавошгар-Пишгам" програм суборбиталних лансирања тестирајући системе за одржавање живота на мајмунима, са два успешна лансирања пријављена 2013. године након неуспеле мисије на животињама 2011. године.

Иран је уложио велика средства у ракетну технологију за војну примену, наводећи да му је потребно кредибилно конвенционално ракетно одвраћање од САД-а и њихових регионалних савезника попут Израела и Саудијске Арабије. Могућност постављања сателита у орбиту било би корисно за иранску војску, јер би се појачале њене могућности надзора и комуникације.

Вашингтон је оптужио Техеран да користи космичка лансирања за тестирање технологија потребних за стварање интерконтиненталне балистичке ракете, а која би са могућношћу ношења нуклеарних глава представљала претњу по САД.

Иран пориче да уопште никада није имао намеру да створи нуклеарно оружје.

Извор:РТ