РТ: Кина упалила своје „вештачко сунце“

02-01-2022 06:34:03 | | фото: © Pixabay.com / RT/ vostok.rs |

Нова рунда експеримената нуклеарне фузије за напредни суперпроводни токамак (ЕАСТ), или „кинеско вештачко сунце“, почело је у децембру на Институту за физичке науке \"Хефеи\", известила је кинеска новинска агенција \"Синхуа\".


Према речима заменика директора института, Сонг Јунтаоа, експеримент има за циљ надоградњу ЕАСТ помоћног система грејања како би вештачко сунце постало „топлије“ и „издржљивије“. Очекује се да ће тестирање трајати пола године.

\"\"

фото: Reuters

ЕАСТ реактор је дизајниран да реплицира процес нуклеарне фузије који спроводи Сунце. Откако је први пут постао оперативан 2006. године, ЕАСТ је отворена тестна платформа за кинеске и међународне научнике да спроводе експерименте везане за фузију.

Већ је постављено неколико рекорда у трајању задржавања изузетно вруће плазме. У јуну је ЕАСТ постигао температуру од 288 милиона степени Фаренхајта (160 милиона степени Целзијуса), што је више од десет пута врелије од Сунца.


ЕАСТ је један од три главна домаћа кинеска токамака који се тренутно користе у змљи. Он је део Међународног термонуклеарног експерименталног реактора, који ће постати највећи нуклеарни фузиони реактор на свету када почне да ради 2035. године.

Извор:РТ