РТ: Бивши шеф обавештајне службе израелске војске признао улогу његове земље у убиству иранског генерала Касема Сулејманија

03-01-2022 11:01:23 | | Споменик Сулејманију, фото: © Reuters / Mohamed Azakir/ vos |

Бивши шеф обавештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИОС) генерал Тамир Хајман признао је улогу његове земље у убиству иранског команданта Касема Сулејманија, описујући убиство као „значајно и важно“.

У интервјуу за израелски "Херитаж", Хејман, који је поднео оставку у октобру, открио је умешаност Израела у амерички напад дроном у којем је убијен виоски ирански војни званичник.


Убиство Сулејманија, који је био командант снага "Кудс" при Корпусу чувара Исламске револуције, израелски официр је описао као једно од „два значајна и важна убиства”. Друго убиство је било убиство Бахе Абу ал Ата, исламског милитанта који је убијен у ракетном нападу у Гази.

„Сулејманијево убиство је достигнуће, јер су наш главни непријатељи, у мојим очима, Иранци“, рекао је Хејман, истичући важност деловања Израела како био пореметио активности свог ривала у региону.

Сулејмани је погинуо у нападу дроном 3. јануара 2020. у Багдаду у Ираку након што је тадашњи председник Доналд Трамп наредио његово убиство. Тада су амерички медији известили да је израелска обавештајна служба радила са америчким званичницима на лоцирању иранског званичника.

Откриће бившег шефа обавештајне службе израелске војске долази неколико дана након што су објављени коментари бившег председника Трампа о атентату. Према извештајима, у интервјуу за поредстојећу књигу, Трамп је рекао да је тадашњи израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао да је „спреман да се бори против Ирана до последњег америчког војника“.

Бивши амерички лидер је изразио разочарење што Израел није одиграо већу улогу у атентату, већ само пружајући обавештајне податке. Међутим, чини се да су Трампови коментари у супротности са израелским званичницима који су интервјуисани за књигу, а који су навели да су САД инсистирале на томе да изведу напад, одбијајући војну помоћ Тел Авива.

Извор:РТ