РТ: „Вештачко сунце“ достигло рекордну температуру

05-01-2022 08:47:29 | | Кинески уређај за нуклеарну фузију „ХЛ-2М“ токамак, назван „ |

У кинеском експерименту са чистом енергијом постигнута температура пет пута врелија од Сунца

Током експеримента чисте енергије познатим као „вештачко сунце“ постигнута је температура од 70.000.000 степени Целзијуса и одржавана је више од 17 минута током испитивања у Кини. Програм има за циљ да опонаша природне реакције које се дешавају унутар звезда.


Кинески научници су поставили нови рекорд, пошто је њихов експериментални напредни суперпроводни токамак (ЕАСТ), познат као „вештачко сунце“, достигао и одржао температуру пет пута већу од Сунца, известила је државна новинска агенција "Синхуа".


Операција високотемпературне плазме одржавала је температуру од 70.000.000 C током 1.056 секунди, више од 17 минута, преноси "Синхуа". Поређења ради, верује се да наше Сунце има температуру око 15.000.000
Cу свом језгру.

О успеху је саопштио Гонг Ксианзу, истраживач са Института за физику плазме Кинеске академије наука.

„Ова операција поставља чврсту научну и експерименталну основу за рад фузионог реактора“, рекао је Гонг.


Пројекат ЕАСТ има за циљ развој технологије која може да испоручи скоро неограничену чисту енергију кроз пресликавање реакција које се дешавају унутар нашег Сунца и других звезда. Експерименти се спроводе у Хефеју, главном граду источне кинеске провинције Анхуи.

Програм користи нуклеарну фузију, сударајућа атомска језгра за генерисање огромних количина енергије, реплицирајући физику звезда. За разлику од нуклеарне фисије, која се користи у конвенционалној нуклеарној енергији, овде нема опасних отпадних производа.

Извор:РТ