„Роскосмос“ развио пројекат космичке електране која ће преносити енергију на Земљу

05-01-2022 09:11:10 | | фото: © Роскосмос/Сергей Рязанский/ vostok.rs |


Руска космичка агенција "Роскосмос" развила је пројекат перспективне соларне космичке електране која ће преносити сунчеву енергију из космоса у тешко доступна подручја Земље или на друге космичке летелице, наводи се у саопштењу компаније "Руски космички системи" (РКС), који су део "Роскосмоса".


„Научници `Руских космичких система` завршили су рад на пројекту перспективне соларне космичке електране (СЦЕС). Развој ће обезбедити редовно снабдевање удаљеним - острвским, планинским и северним регионима Земље алтернативном електричном енергијом, без обзира на временске прилике, услове и доба дана, а такође ће омогућити пренос енергије на друге космичке летелице за планирано пуњење и у случају ванредних ситуација“, наводи се у саошптењу, преносе РИА Новости.


Комплекс космичке електране састојаће се од космичког и земаљског дела. У космосу ће се налазити модул предајника - космичка летелица без посаде површине 70 квадратних метара, која акумулира енергију Сунца и преноси је на Земљу. На Земљи ће се налазити пријемни модул - систем земаљских мобилних антена које примају сунчеву енергију из космичке летелице преко ласерског канала, који ће је трансформисати и дистрибуисати.

Пренос енергије са станице на Земљу могућ је уз минималне губитке енергије, док су соларни панели који се налазе у космосу вишеструко енергетски ефикаснији од оних који се налазе на Земљи, наводи се у саопштењу РКС-а.

"У космосу је ефикасност коришћења сунчеве енергије десетине пута већа. Може се претворити у ласерски зрак и пренети на Земљу уз минималан губитак енергије. Овај развој је одлична алтернатива термонуклеарној енергији", каже Марија Баркова, инжењер истраживања у Оделењу за развој напредне опреме РКС-а.

Космичка електрана ће бити опремљена управљачким уређајем који омогућава уравнотежену дисперзију енергије, као и систем за акумулацију вишка сунчеве енергије.

Претпоставља се да ће такве космичке електране бити у сунчево-синхроним орбитама са нагибом од 82, 90 и 98 степени. Прецизно циљање ласерског зрака на покретне земаљске антене биће обезбеђено софтверским пакетом за синхронизацију.

Раније је објављено да је експеримент бежичног преноса електричне енергије коришћењем ласерског зрачења укључен у програм научних истраживања спроведених на руском сегменту Међународне космичке станице.