Немачка: Сертификација оператера „Северног тока 2“ суспендована јер пројекат не испуњава захтеве ЕУ

10-01-2022 12:58:22 | | фото: © Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin/ vostok.rs |


Сертификација оператера гасовода "Северни ток 2" суспендована је због чињенице да "Северни ток 2" АГ и сам пројекат не испуњавају захтеве Европске уније, изјавила је немачки министар спољних послова Аналена Бербок у интервјуу за италијански лист "Ла стампа".


„Коалициони споразум савезне владе јасно каже да сви енергетски пројекти у Немачкој морају да испуњавају европске захтеве“, рекла је она.

Она је подсетила и на заједничку декларацију са владом САД која подразумева примену рестриктивних мера у случају да Русија користи "енергију као оружје" или изврши "агресивне акције" против Украјине.

Гасовод "Северни ток 2", који се пружа од Русије преко Балтичког мора до Немачке, завршен је почетком септембра и оба крака су напуњена гасом и у потпуности су у функцији. Али за пуштање у рад потребно је завршити процедуру сертификације за комапнију "Северни ток 2" АГ као оператера. У складу са европским правом, она мора да створи немачку „ћерку“ и да у њено име поднесе нову пријаву. Тада ће Немачка савезна агенција донети одлуку о којој ће се изјаснити Европска комисија. Према писању медија, ово би могло потрајати још неколико месеци.

Москва позива да се не политизује ситуација око гасовода и истиче да је реч о искључиво комерцијалном пројекту, од користи не само Русији, већ и Европској унији.