РТ: „Најважнија“ руска научна мисија за ову годину „Луна 25“

11-01-2022 04:11:22 | | фото: © Роскосмос/ vostok.rs |

Шеф Руске академије наука открио је чему се истраживачи надају да ће пронаћи на површини Месеца

Покретање револуционарне мисије слетања на Месец космичке летелице "Луна 25" требало би да постане најважнија прекретница за руску науку ове године, рекао је председник Академије наука Руске Федерације Александар Сергејев.


Он је изразио уверење да ће најсавременија космичка летелица извршити „меко и успешно“ прво историјско слетање у регион јужног пола Месеца, који нуди највеће шансе за проналажење воде.


"Лансирање `Луне 25` је најважнији руски научни догађај 2022. године и означава наш повратак природном сателиту Земље од 70-их година прошлог века“, рекао је Сергејев за агенцију ТАСС и додао да ће током лета ове године бити најповољнији период за дугоочекивану мисију.


„Вода је суштински важна за истраживање Месеца, јер је мала вероватноћа да ће будућа лунарна насеља имати неке веће проблеме са енергијом, али кисеоник је нешто што треба набавити“, рекао је председник Академије.

"Луна 25" руске космичке агенције "Роскосмос", раније позната као "Луна-Глоб", требало да се лансира са космодрома Восточни у јулу ове године на ракети "Сојуз" 2.1б са горњим степеном "Фрегат". Концепт космичке летелице датира још из совјетског програма "Луна".

"Луна 25" слетеће близу јужног пола Месеца у кратер Богуславски.


"Роскосмос" полаже велике наде у мисију, која не само да ће постати „важан корак у истраживању космоса”, већ ће омогућити и поглед „из другог угла” на перспективе истраживања космоса и допринеће бољем разумевању „механизма настанка планета, појаве воде и, дакле, живота на Земљи”
.

Глобална трка за истраживање Месеца се интензивирала последњих година. НАСА има за циљ да лансира први пробни лет сопствене ракете на месец у марту. У међувремену, Кина је успешно покренула серију лунарних мисија последњих година, а такође и Индија планира да покрене мисију "Чандрајан 3" ове године.

Извор:РТ