РТ: САД траже објашњење због вежбе у Западном војном округу који се граничи са Украјином

12-01-2022 12:54:22 | | Су-24, фото: © Sputnik / Victor Tolochko / RT/ vostok.rs |


Ако Русија жели да склопи договор о безбедносним гаранцијама, требало би да заустави војне вежбе у близини украјинске границе или да пружи појашњења и буде транспарентна у вези са кретањем трупа, инсистира амерички Стејт департмент.


Коментари портпарола Неда Прајса, уследили су неколико сати након што је Русија објавила о новим вежбама у регионима Вороњеж, Белгород, Брјанск и Смоленск, који се све налазе на западној граници Русије.


„Деескалација у овом контексту би захтевала да се руске трупе врате у своје касарне, да се ове вежбе или објасне или да се обуставе, да се ово тешко наоружање врати у своје матичне базе“, рекао је Прајс новинарима.

У понедељак су представници Русије и САД одржали разговоре у Женеви о безбедносним предлозима које је Москва објавила прошлог месеца. Током разговора, САД су захтевале да Русија деескалира удаљавањем својих снага са границе и премештањем у матичне базе.



Западни војни округ Русије најавио је у понедељак потпуно нове вежбе на полигонима у европском делу Русије у којма учествује око 3.000 војника и 300 јединица војне технике.

„Главни фокус тактичке вежбе биће извођење вежби провере гађања из пешадијског наоружања и оклопних возила, организовање маршева при активности диверзантско-извиђачких група условног непријатеља и опремање положаја“, наводи се у саопштењу Западног војног округа.



Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков оптужио је у уторак западне медије за пласирање лажних вести, који су саопштили да Москва наводно планира војну операцију у Украјини.

„Одређене мапе се објављују, понекад од стране`Вол стрит журнала`, а понекад `Њујорк тајмса`. Урађене су професионално, и ове дезинформације долазе из посебних западних тела и имају за циљ да сеју раздор и несигурност у украјинском друштву“, рекао је Рјабков.

Извор:РТ