РТ: Кина направила вештачки „Месец“

12-01-2022 01:21:31 | | фото: © AP Photo/Michael Sohn / RT/ vostok.rs |


Кина је изградила вештачки "Месец" на Земљи који симулира услове ниске гравитације - први такве врсте. Очекује се да ће објекат играти кључну улогу у будућим кинеским лунарним мисијама.

Говорећи на прес конференцији, научник Ли Руилин са Кинеског универзитета за рударство и технологију, рекао је да се очекује да ће пројекат вештачког "Месеца" у источном граду Ксузоуу бити званично покренут у наредним месецима.

Ли је описао програм као „први такве врсте на свету“ и рекао да подиже симулацију "Месеца" на потпуно нови ниво, јер може да учини да гравитација „нестане“ и може „да траје колико год желите“.

Објекат се састоји од вакуум коморе у којој се налази мини „Месец” пречника 60 центиметара. Пејзаж налик на месец састоји се од камења и прашине који су лагани као они који се налазе на сателиту Земље.

Пејзаж је подржан магнетним пољем, попут оног на Месецу - где је гравитација отприлике једна шестина јачине од гравитације на Земљи. Тамо где је поље довољно јако, одређени лаки објекти, као што су жаба или кестен, могу левитирати.

Ли је рекао да ће пројекат вероватно играти важну улогу у припремама за кинеске лунарне мисије, омогућавајући научницима да тестирају опрему и чак спрече погрешне прорачуне који би се могли показати скупим на самом Месецу.


„За неке експерименте, као што је тест удара, потребно је само неколико секунди [у симулатору]“, рекао је Ли, додајући да „други, попут тестирања пузања, могу да потрају неколико дана“.

Научник је приметио да се може користити и за тестирање да ли 3Д штампање функционише на Месецу или да ли ће лунарна насеља моћи да преживе.

„Неки експерименти спроведени у симулираном окружењу такође нам могу дати неке важне назнаке, као што је где да тражимо воду заробљену испод површине“, рекао је он.

Ли је рекао да су биле потребне бројне техничке иновације да би се објекат направио, напомињући да су магнетне силе потребне за стварање атмосфере толико јаке да могу да поцепају компоненте попут суперпроводних жица и да многе металне компоненте учине бескорисним.

Он је додао да ће објекат, који је инспирисан експериментима Андреја Гејма да левитира жабу помоћу магнета, бити отворен за истраживаче из целог света.

Извор:РТ