РТ: САД ће деловати одлучно ако Русија распореди војску у Венецуели или на Куби - Бела кућа

14-01-2022 03:34:08 | | фото: © Sputnik / Yuki Iwamura / RT/ vostok.rs |


Америчке власти би деловале „одлучно“ ако би Русија распоредила своју војску у Латинску Америку, саопштила је Бела кућа, након сугестија да би Москва могла да стационира неке своје снаге у Венецуели или на Куби.


Саветник за националну безбедност Сједињених Америчких Држава Џејк Саливан је приметио да распоређивање руске војне инфраструктуре у Латинској Америци није била тачка дискусије на недавном дијалогу о стратешкој стабилности Русије и САД у Женеви.

„Ако би Русија кренула у том правцу, ми бисмо се тиме одлучно позабавили“, рекао је он, одговарајући на питање новинара.



Противљење САД-а рапоређивању руских трупа у Латинску Америци могло би да подигне обрве у Москви, која се више пута жалила на то да се америчке оружане снаге налазе у близини западне границе Русије.



Сугестија да би Русија могла да пошаље трупе у Латинску Америку дошла је током интервјуа са замеником руског министра спољних послова Сергејем Рјабковим на ТВ каналу "РТВИ". На питање о могућности распоређивања, Рјабков није могао ни да потврди ни да демантује да је то у плановима Кремља.


„У америчком је стилу да има неколико опција за своју спољну и војну политику“, рекао је он.

„То је камен темељац снажног утицаја те земље у свету.


„Председник Русије је више пута говорио о томе какве би мере могле да буду, на пример у вези са руском морнарицом, ако се ствари поставе у правцу провоцирања Русије и даљег повећања војног притиска на нас од стране САД. Ми то не желимо. Дипломате морају да се договоре”, додао је Рјабков.


Рјабков се у понедељак састао са замеником америчког државног секретара Венди Шерман како би разговарали о руским предлозима о безбедносним гаранцијама, укључујући, између осталог, захтев за окончање ширења НАТО-а на исток. Вашингтон је одбацио предлог Москве.

Извор:РТ