Епидемиолошка ситуација у Србији изразито тешка

14-01-2022 06:07:11 | | фото: srbija.gov.rs/ vostok.rs |


Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Зоран Гојковић изјавио је данас да је број грађана позитивних на коронавирус све већи, а епидемиолошка ситуација у земљи изразито тешка и ванредна.

Гојковић је након седнице Кризног штаба апеловао на све да поштују важеће епидемијске мере и пренео да је данас донета одлука да се трајање карантина за заражене смањи са 10 на седам дана због лакшег облика обољења, а како би се грађани што пре вратили на посао.

Такође, како је додао, одлучено је да се време између друге и треће дозе вакцине смањи на три месеца.

Гојковић је рекао и да омикрон сој доминира у Србији и да је договорено смањење цена тестова на сопствени захтев, те ће ПЦР тестови уместо 9.000 динара коштати 6.000 динара, а антигенски тест 1.800 динара, уместо 3.500.

Он је, када је реч о другом полугодишту у школама, рекао да од понедељка, 17. јануара, ученици основних школа у Војводини настављају наставу непосредно, док војвођански средњошколци крећу на комбиновани вид наставе.

Према његовим речима, о почетку другог полугодишта у школама у централној Србији одлучиваће се у уторак, а Штаб је најближи решењу по узору на Војводину.

Покрајински секретар је нагласио да је регистрована и појава грипа, којег није било прошле године, док омикрон сој доминира у Србији.

Дефинитивно је јасно да су велика окупљања, односно непоштовање епидемиолошких мера, у смислу неношења маски и невођења рачуна о хигијенским мерама које спречавају преношење вируса, кључни фактор у повећању броја заражених, објаснио је Гојковић.

Према његовој оцени, добро је то што здравствени систем, односно ковид болнице, немају уобичајен пријем пацијената са тешком клиничком сликом у односу на досадашње таласе епидемије, што говори у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој који је и највећим делом одговоран за нагло повећање броја заражених.

Надамо се да ћемо успети у следећем периоду, управо ношењем маски, забраном и ограничавањем окупљања, да спречимо даље повећање броја заражених пацијената, подвукао је покрајински секретар.

У овом тренутку је, како је прецизирао, осам одсто здравствених радника у Војводини заражено коронавирусом, док је у централној Србији заражено 10 одсто, нагласивши да је највећи терет на здравственим радницима, јер један лекар у току смене прегледа од 40 до 50 пацијената.

Он је упозорио на то да је међу зараженима највише радноактивних и младих људи, да је првом дозом вакцинисано 58,6 одсто становништва, али да још нема потребе за четвртом дозом у Србији.

Гојковић је објаснио да се све одлуке о вакцинацији доносе у складу са научним истраживањима, те да за сада нема научних потврда да је потребна четврта доза.

Покрајински секретар је позвао све грађане да се вакцинишу, јер је то неопходно како би се сузбило ширење вируса.