РТ: Фосил ихтиосауруса стар 180 милиона година „један од највећих проналазака у британској палеонтолошкој историји“

14-01-2022 06:31:08 | | фото: © Twitter / @LeicsWildlife (Leicestershire & Rutland W |

Фосил ихтиосауруса стар 180 милиона година откривен у Великој Британији прошле године назван је „једним од највећих проналазака у британској палеонтолошкој историји“

Палеонтолози у Великој Британији су ископали фосиле џиновског праисторијског „морског змаја“ познатог као ихтиосаурус. Скелет од 32 стопе (9,8 метара) највећи је и најкомплетнији фосил пронађен у земљи.


Скелет који је прошле године пронађен, описан је као „заиста откриће без преседана“ и „једно од највећих проналазака у британској палеонтолошкој историји“. Сама лобања ове животиње од скоро 10 местара тешка је тону.


Ихтиосауруси, који се обично називају "морски змајеви" због својих великих зуба и очију, први пут су се појавили пре неких 250 милиона година и пливали су морима у време диносауруса пре него што су изумрли пре око 90 милиона година. Ова конкретна животиња живела је пре отприлике 180 милиона година.


Иако се често погрешно категоришу као пливајући диносауруси, сматра се да су ови морски гмизавци месождери еволуирали од непознатих копнених рептила много пре него што су се појавили први диносауруси. Генерално налик делфинима по облику тела, највећа врста ихтиосауруса могла би да нарасте до више од 65 стопа у дужину.

Верује се да примерак припада врсти званој темнодонтосаурус тригонодон, али тестирање ће открити да ли је можда био члан још неке неоткривене врсте. Откривен је током радова на уређењу у фебруару 2021. године на акумулацији воде Рутланд.

„Када су палеонтолози и наш тим открили цели скелет и подигли га помоћу трактора са утоваривачем, глава је била велика као ја, а ја сам висок шест стопа. То је огромна звер“, рекао је за "Дејли мејл" Џо Дејвис, члан тима који је пронашао скелет.

Дејвис, стручњак за заштиту природе из Фонда за дивље животиње Лестершира и Рутланда, рекао је да је тим у почетку „мислио да су гребени које смо видели на блатњавом дну резервоара вероватно само цеви“. Али Дин Ломакс, стручњак за ихтиосаурусе који је радио на ископавању фосила, описао га је као „један од највећих налаза у британској палеонтолошкој историји“.

Називајући Велику Британију „родним местом ихтиосауруса“, Ломакс је рекао за "Би-Би-Си" да се фосили животиња „овде копају преко 200 година“ и потврдио да је примерак из Рутланда највећи пронађен у земљи до сада.

Седамдесетих година прошлог века откривена су два некомплетна скелета много мањих примерака када се градила акумулација Рутланд.

Извор:РТ