РТ: Русија смишља изговор за инвазију на Украјину - Бела кућа

14-01-2022 06:56:06 | | фото: © Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / RT/ vostok.rs |

Вашингтон сматра да би Москва могла наводно да инсценира инцидент како би оправдала војну акцију

Кремљ поставља темеље за измишљање разлога за инвазију на Украјину, укључујући могуће саботажне активности и информативне операције, изјавио је високи званичник Беле куће.

Обраћајући се новинарима, саветник за националну безбедност Сједињених Држава Џејк Саливан изјавио је да америчка обавештајна заједница верује да Москва планира сценарио у којем може оправдати војни упад у Украјину, напомињући да ће више информација бити објављено „у наредна 24 сата .”

„Русија поставља темеље да има могућност измишљања изговора за инвазију, укључујући саботажне активности и информативне операције, оптужујући Украјину да припрема непосредан напад на руске снаге у источној Украјини“, рекао је Саливан, оптужујући Русију да "користи сличну тактику као 2014. године".



Оптужба је уследила након вишемесечних навода америчких медија да Русија наводно планира инвазију на Украјину, а "обавештајни" извори наводе да је Москва распоредила 100.000 војника на границу. Кремљ је више пута демантовао планове за наводну војну акцију, додајући да једноставно пребацује сопствене снаге на својој територији.



Раније ове недеље, Венди Шерман, заменик америчког државног секретара, одржала је разговоре са замеником руског министра спољних послова Сергејем Рјабковим у Женеви како би се размотрила потенцијална решења за актуелну европску безбедносну кризу. Након билатералног састанка, Шерманова је рекла новинарима да је Вашингтон спреман да наметне "озбиљну цену" Москви ако нападне Украјину.

„Ми смо више него спремни и потпуно у складу са нашим партнерима и савезницима у погледу потребе да се Русији наметне озбиљна цена кроз финансијске санкције, контрола извоза која циља кључне индустрије, побољша положај НАТО снага на територији савезника и повећа војна помоћ Украјини", рекла је она.

Извор:РТ