РТ: Ђоковић се суочава са још једном могућом забраном учешћа на гренд слему

17-01-2022 11:09:58 | | фото: © Corbis via Getty Images / RT/ vostok.rs |

Новак Ђоковић би могао да се нађе по страни за још један гренд слем са новим правилима која ће бити уведена у Француској

Након депортације из Аустралије, Новак Ђоковић би могао бити приморан да пропусти још један гренд слем након што је француски министар за спорт Роксана Марачинеану саопштила да ће вакцинација бити обавезна за спортисте.


Први тенисер света Ђоковић је лишен шансе да одбрани титулу у Мелбурну након што је аустралијски савезни суд подржао одлуку министра за имиграцију Алекса Хуока да невакцинисаној тениској звезди укине визу.

Ђоковић ће се данас вратити у Србију, али би сада могао да буде искључен и са другог гренд слема у сезони након што је француска скупштина усвојила закон о обавезној вакцинацији за друштвене догађаје који ће искључити све оне који нису у потпуности вакцинисани из спортских дворана, ресторана и других објеката.

Закон би требало да ступи на снагу у наредним данима, а подржала га је и министар Роксана Марачинеану.

„Чим закон буде проглашен, потврда о вакцинацији ће бити обавезна за улазак у јавне зграде које већ подлежу здравственој пропусници (стадион, позориште) за све гледаоце, практичаре, француске или стране професионалце", саопштила је она.

Чини се да да ће закон односити и на Ролан Гарос који почиње 22. маја.


Ђоковићев невакцинисан статус био је кључни разлог за његову депортацију из Аустралије, након што је аустралијска влада устврдила да би његово даље присуство у земљи могло да подстакне осећања против вакцинације.
Србска звезда је у Аустралију стигла уз медицинско изузеће на основу претходног опоравка од коронавируса у децембру, иако су савезне власти то одбациле као недовољно.
Гласање у парламенту у Француској значи да је министар спорта изгледа била приморана да се повуче са претходним коментарима који су сугерисали да Ђоковићев статус вакцинације неће бити проблем за његово учешће на турниру.
„Он не би следио исте организационе аранжмане као они који су вакцинисани“, рекла она раније овог месеца.
„Али он ће ипак моћи да се такмичи [на Ролан Гаросу] јер то дозвољавају протоколи.“
Чини се да је та позиција доведена у питање након што би требало да буду наметнута строжа правила.
Такође, француски председник Емануел Макрон обећао је раније овог месеца да ће учинити све што може да „разљути“ невакцинисану популацију.
Депортацијом из Мелбурна, Ђоковићу је ускраћена шанса да освоји рекордну 21. грен слем титулу, чиме би био испред великих ривала Рафаела Надала и Роџера Федерера.
Извор:РТ