Столтенебрг: НАТО позвао Русију да се одржи низ састанака о европској безбедности

17-01-2022 01:53:46 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


НАТО је позвао Русију да се одржи низ састанака о европској безбедности, укључујући ситуацију око Украјине, али још није добио одговор, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.


Разговори руске делегације са представницима свих 30 земаља чланица НАТО-а одржани су прошле среде у Бриселу. Још једном су истакнуте разлике у ставовима страна и завршени су без договора о наставку дијалога.

"Ставили смо на сто предлог да се одржи низ састанака о темама важним за европску безбедност, о ситуацији у и око Украјине“, рекао је Столтенберг.

"Не, нису се обавезали да ће учествовати у даљим преговорима, али нису ни одбили предлоге“, додао је он.

"Теме нових састанака са Русијом могле би да буду контрола наоружања, транспарентност војних активности, мере за изградњу поверења. Русија је саопштила да им је потребно неко време да одговоре на ове предлоге, а сада чекамо руски одговор“, рекао је Столтенберг.

Он је искључио могућност компромиса по питањима важним за Русију, односно одустајања од ширења НАТО-а и повлачења снага са територија бивших социјалистичких земаља и постсовјетских република које су приступиле алијанси после 1997. године.

„Наравно, не можемо се сложити да не треба да имамо НАТО трупе у свим земљама које су ушле у НАТО од 1997. године. Реч је о томе да би половина наших чланица остала без заштите НАТО трупа“, рекао је Столтенберг.