РТ: Никада нећемо толерисати било какве захтеве да урадимо ово или оно на сопственој територији - Кремљ

18-01-2022 08:26:05 | | фото: © Sputnik / Igor Zarembo / RT/ vostok.rs |

Москва је истакла да на својој територији може да ради шта жели

Русија никада неће разматрати о повлачењу ракета из своје Калињинградске области, западне ексклаве која се граничи са Пољском, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У интервјуу за Си-Ен-Ен, Песков је упитан о статусу преговора о европској безбедности између Русије, САД и НАТО-а и да ли би Москва размотрила повлачење "Искандера", ракетног балистичког система кратког домета, из Калињинграда као део настојања да се смање тензије.

„Русија никада ни са ким неће разговарати о повлачењу било каквих пројектила и било каквог наоружања из Калињинграда, јер је Калињинград територија Русије“, одговорио је он.

„И уз дужно поштовање, никада нећемо толерисати било какве захтеве да урадимо ово или оно на сопственој територији.


Песков је такође упитан о низу других „захтева“ које је Мајкл Мекфол, бивши амерички амбасадор у Русији, недавно објавио на Твитеру. Поред уклањања пројектила из Калињинграда, предлози су укључивали повлачење снага из суседних земаља, враћање Крима Украјини и заустављање подршке снагама Донбаса у источним регионима Украјине, где су западне власти оптужиле Русију да подржава побуњенике, што Москва пориче.



„Дакле, имамо руске мировне снаге у различитим регионима и ситуација је још увек веома свежа, још увек је веома, веома крхка, а потенцијално повлачење Руса може да доведе до распламсавања нове кризе“, одговорио је Песков.


„Не знамо какав би могао бити исход“, нагласио је он, тврдећи да би уколико би Русија повукла трупе, свеопшти сукоб могао поново избити.



Интервју Пескова долази након разговора о европској безбедности прошле недеље између Русије, САД и НАТО-а, током којих су стране разговарале о текућим тензијама око Украјине. Москва је затражила писмене гаранције да се војни блок који предводе САД неће проширити на Украјину – споразум за који су западни лидери рекли да није на столу.

У међувремену, америчке обавештајне службе већ месецима упозоравају да страхују од наводне непосредне руске инвазије на њеног суседа, што је Кремљ одбацио као дезинформацију.

У четвртак је руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио да очекује да западне силе дају писани одговор на безбедносне предлоге Москве у року од недељу дана.

Песков је рекао да се у Украјини не боре руски војници, али да су трупе стациониране унутар Русије близу границе две земље. Он је рекао да би било „лудило“ да било која страна прети војном акцијом, али је инсистирао на томе да Русија мора бити спремна да „предузме контраакције“ ако западне силе не обрате пажњу на њену забринутост.

Извор:РТ