РТ: НАТО објавио „космичку политику“

18-01-2022 08:27:33 | | фото: © Facebook / NATO Allied Air Command / RT/ vostok.rs |

Алијанса предвођена САД-ом експлицитно је саопштила да би космичке претње „могле довести до позивања на члан 5.“

НАТО сматра да је космос све важнији за његову мисију и страхује да би потенцијални противници могли да науде његовој орбиталној структури, саопштила је алијанса, додајући да задржава право да космички напад прогласи чином рата.


Алијанса предвођена САД-ом јавно је објавила своју званичну Свеобухватну космичку политику, проглашавајући да је космос „све важнији“ за безбедност и просперитет њених чланица. НАТО је такође изразио забринутост да би други могли да искористе космос за пројектовање моћи и праћење активности алијансе,
или ометају космичка средства чланица алијансе у време сукоба како би „компликовале“ њен одговор или „негирале или деградирале“ њене способности.

Друга забринутост НАТО-а је да би космичке способности могле бити погођене на начин који је „штетан или реметилачки за економски или јавни живот“, али је „испод прага претње силом, употребе силе, оружаног напада или агресије“.

Ове претње се крећу од ометања и сајбер напада до „врхунских кинетичких способности које производе неповратне ефекте и које могу резултирати значајним и штетним дугорочним утицајима на космичко окружење“, као што је космички отпад.

НАТО дефинише космос као „својствено глобално окружење“, па чак и ако алијанса није директно укључена у сукоб, њена космичка средства би се и даље могла сматрати угроженим. Космичка политика експлицитно се позива на саопштење са самита у Бриселу 2021. године, у коме се каже да такве космичке претње „могу довести до позивања на члан 5“, клаузулу о међусобној одбрани НАТО-а. Међутим, таква одлука ће се доносити од случаја до случаја, наводи се у политици.

Штавише, НАТО „нема за циљ да постане аутономни космички актер“, остављајући појединим чланицама, као што су САД и Француска, да управљају сопственим војним космичким програмима, али уз обећање да ће добровољно обезбедити алијанси „податке, производе, услуге или ефекте који би могли бити потребни за операције, мисије и друге активности Алијансе".

НАТО је прогласио космос „оперативним доменом“ 2019. године, исте године када су САД успоставиле Космичке снаге као засебан род војске. Од тада, алијанса је успоставила космички центар као део своје ваздушне команде у Рамштајну у Немачкој и успоставља НАТО космички центар у Тулузу у Француској.

Извор:РТ