РТ: САД обећавају „снажан одговор“ Русији у случају „инвазије на Украјину“

18-01-2022 08:14:53 | | фото: © Raymond Boyd / Getty Images / RT/ vostok.rs |

НАТО ће радити на томе да Москву стави у „слабију стратешку позицију“, упозорава високи званичник

Ако Русија изврши инвазију на Украјину, САД ће снажно кренути да нашкоде стратешкој позицији Москве и применити мере које имају за циљ економију земље, запретио је високи званичник Беле куће.

У разговору за Си-Би-Ес, саветник за националну безбедност Сједињених Држава Џејк Саливан изјавио је да је Вашингтон у редовном контакту са „савезницима и партнерима и да активно планира одговор на могући руски напад.

Прошле седмице, Саливан је оптужио Москву да се спрема да "измисли изговор" за оправдавање војног упада у Украјину, након оптужби да је Русија распоредила више од 100.000 војника на границу да би се припремила за рат. Касније, у извештају Си-Ен-Ена који се позива на анонимне изворе у америчкој обавештајној заједници сугерише се да су оперативци распоређени у источну Украјину како би организовали операцију под лажном заставом.


„Спремни смо у сваком случају ако Русија жели да иде напред са дипломатијом. Апсолутно смо спремни да то урадимо у корак са нашим савезницима и партнерима“, рекао је он.

„Ако Русија жели да крене путем инвазије и ескалације, спремни смо и на то, уз снажан одговор који ће уништити њихову стратешку позицију.


Према речима Саливана, Америка и НАТО раде на стварању сценарија у којем војни блок предвођен САД-ом излази на врх, а Русија излази „у слабијој стратешкој позицији“.

„Ако се Русија помери, ми ћемо предузети мере које се односе на њихову економију и на њихов стратешки положај у Европи који јачају солидарност НАТО-а“, рекао је он.

Прошле недеље, група америчких сенатора из Демократске партије председника Џоа Бајдена представила је предлог закона који садржи могућа ограничења која би се увела Русији у случају ескалације тензија око Украјине. Предлог закона, између осталог, предлаже увођење санкција против руског председника Владимира Путина и премијера Михаила Мишустина. Такође самнкције циљају руске банке и друге гране индустрије.

Извор:РТ