Москва: Предлози о безбедносним гаранцијама нису ултиматум или претња, већ упозорење

18-01-2022 10:18:32 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |

Заменик министра спољних послова Грушко је предлоге Русије о безбедносним гаранцијама назвао упозорењем

Предлози Москве о безбедносним гаранцијама нису ултиматум или претња, већ упозорење, изјавио је заменик министра спољних послова Александар Грушко.


"Наш став је апсолутно разумљив и предвидљив. И јасно смо га изнели, сада чекамо исту искрену реакцију", рекао је дипломата за Комерсант.


Према његовим речима, ово је апел здравом разуму земаља НАТО-а, позив да се „укључи глава“ и предузмемо неопходне кораке за смањење тензија. Осим тога, руски предлози су сто посто у складу са основним документима ОЕБС-а.

„Позивамо партнере да рационално сагледају безбедносну ситуацију. Ако ви и ја одлучимо да спроведемо анкету и организујемо испитивање јавног мњења на улици било ког западноевропског града, питајући испитанике који су мање или више заинтересовани за проблеме рата и мира да коментаришу руске предлоге, онда сам сигуран да би их подржали грађани који нису затровани западном демагогијом“, рекао је заменик министра спољних послова.

Он је додао да су документи изграђени на принципу реципроцитета, али о потпуној симетрији не треба говорити, будући да је тренутна "критична ситуација" настала због ширења војног блока и освајања територија нових чланица.

"Војна инфраструктура је била стотинама и хиљадама километара даље од руских граница“, рекао је дипломата.

Грушко је такође напоменуо да НАТО зна како ће Москва одговорити ако алијанса не прихвати предлоге за безбедносне гаранције. Он је нагласио да ће све зависити од развоја ситуације и од тога који војни потенцијали могу бити искоришћени против руских интереса.

„Не кријемо своје могућности, делујемо веома транспарентно“, закључио је заменик министра спољних послова.