РТ: Турска тежи брзој дедоларизацији

18-01-2022 11:17:33 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |

Министар финансија Турске обећао је да ће убрзати удаљавање од долара у наредним данима

Процес дедоларизације турске економије биће убрзан у наредним недељама, рекао је турски министар финансија Нуредин Небати.

Влада ће појачати конверзију девизних средстава земље у турске лире, рекао је он, додајући да је више од 131 милијарде лира (9,69 милијарди долара) депоновано на рачуне у оквиру плана.

Владин програм, представљен прошлог месеца, има за циљ да заштити депозите у лири од даље девалвације валуте, као и да учини да се грађани осећају сигурније када држе своју штедњу у банци.

„Почео је пад броја девизних депозитних рачуна. Видећемо да ће тренд пада девизних депозитних рачуна брзо наставити“, рекао је Небати, разговарајући са шефовима невладиних организација у Истанбулу.

Турска економија је тренутно у кризи, са високом инфлацијом која наставља да расте, док је економски раст застао, а девизне резерве земље нагло пале.

У децембру је национална валута пала на рекордно низак ниво од 18,4 у односу на амерички долар. Лира је ослабила за 44 одсто у 2021. години, иако се волатилност смирила прошлог месеца након што је влада представила нови програм.

Небати је такође изразио наду да ће инфлација у Турској пасти на једноцифрене вредности до председничких и парламентарних избора који су заказани за следећу годину. У децембру је стопа инфлације достигла највиши ниво у скоро две деценије и износила је 36%.

„Са фискалном политиком и корацима које ћемо предузети, ући ћемо у изборе следеће године са једноцифреном инфлацијом, сви ћемо доживети, видети промену после првог квартала ове године“, рекао је он.

Извор:РТ