Заједничка вежба Русије и Белорусије „Савезничка одлучност 2022“ од 10. до 20. фебруара

18-01-2022 11:28:55 | | фото: © РИА Новости / Алексей Куденко/ vostok.rs |


Заједничка вежба Русије и Белорусије „Савезничка одлучност 2022“ биће одржана од 10. до 20. фебруара, саопштило је Министарство одбране Белорусије.


Раније је заменик начелника Генералштаба Белорусије Павел Муравејко најавио изненадну проверу снага и средстава реаговања Савезне државе, чији ће део бити и ова вежба.


У другој фази провера, од 10. до 20. фебруара, биће одржана заједничка вежба
„Савезничка одлучност 2022“, саопштила је прес-служба белоруског министарства одбране.

Две војске ће радити на задацима сузбијања спољне агресије и борбе против тероризма, јачања делова границе на могућим правцима продора милитаната на територију Белорусије и блокирања коридора за испоруку оружја и муниције.

Поред тога, према речима заменика руског министра одбране Александра Фомина, за тестирање функционисања јединственог ПВО система Савезне државе биће пребачено 12 авиона Су-35, два дивизиона система ПВО С-400 и један дивизион Панцир-С.

„Практичне акције трупа одвијаће се на полигонима Домановски, Гошки, Обуз-Лесновски, Брестски и Осиповичски, као и на територији Републике Белорусије. Планирано је коришћење аеродрома „Барановичи“, „Лунинец“, „Лида“ и „Мачулишчи“, рекао је он.

Фомин је истакао да број учесника вежби, као и број главних система наоружања, не прелазе параметре дефинисане Бечким документом из 2011. године, који подлежу обавештавању.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко говорио о плановима за извођење заједничких маневара у фебруару на западној и јужној граници земље.