Лавров: Москва би могла бити принуђенена да ограничи рад немачких медија у Русији

18-01-2022 01:43:46 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Москва не жели да ствара препреке за рад немачких новинара у Русији, али може бити принуђена да то учини ако се ситуација са РТ-ом у Немачкој не реши, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.


„Немамо интереса да се понашамо реципрочно, али у овој фази очекујемо конкретне акције од немачких партнера“, рекао је Лавров после састанка са немачким министром спољних послова, коментаришући ситуацију са РТ ДЕ-ом у Немачкој.

„Не желимо да стварамо било какве препреке професионалним активностима немачких новинара у Руској Федерацији, али, ако буде потребно, бићемо принуђени, ма колико то желели да избегнемо, да предузмемо реципрочне акције“, истакао је Лавров.

Руски амбасадор у Берлину Сергеј Нечајев је раније саопштио да ће Москва сигурно реаговати на обуставу емитовања канала РТ ДЕ у Немачкој.
"Реакције са руске стране ће сигурно бити“, одговорио је он на питање да ли би могло да буде последица по немачке медије у Русији.
Истовремено, дипломата није прецизирао које би тачно мере могле бити предузете.
"Ја нисам пророк, али постоје разне опције. У Русији има много немачких новинара", додао је Нечајев.
Према његовим речима, у Русији постоје услови за удобан рад страних новинара.
"Не желимо сукоб. Желимо само да наш емитер у Немачкој добије иста права и могућности и да може да ради у миру", рекао је амбасадор.
Одговарајући на питање да ли би узвратни кораци могли да утичу на рад "Дојче велеа", Нечајев је рекао да „нема аутоматизма”.
„Не бих предвиђао догађаје. И даље се надам да РТ у Немачкој више неће бити под притиском“, закључио је он.

РТ је 16. децембра покренуо нови 24-часовни информативни канал на немачком језику. Истог дана блокиран је на Јутјубу, а потом га је европски сателитски оператер "Еутелсат" уклонио са сателита.

Према речима шефа немачке регулаторне агенције Еве Флекен, РТ ДЕ је наводно покренуо програм на немачком језику уживо без добијања дозволе, што је довело до истраге.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова напоменула је да Немачка, без правног основа, чини све да онемогући сателитско емитовање РТ ДЕ-а. Министар спољних послова Сергеј Лавров са своје стране, није искључио да ће Русија бити принуђена да одговори.

Луксембург је у августу званично одбио да изда дозволу РТ ДЕ-у за емитовање, позивајући се на „информације и анализе немачких власти“. Јутјуб је у септембру уклонио два канала РТ ДЕ-а без права на враћање, због наводних „кршења правила заједнице“. Истовремено, канал је био на четвртом месту по утицају међу медијима на немачком језику, победивши, посебно, Дојче веле.