РТ: Јапан тврди да му припадају руска јужна Курилска острва

19-01-2022 08:14:10 | | фото: © Getty Images / Sergei Dubrovskii / RT/ vostok.rs |

Јапански министар сматра да је јужни део Курилских острва јапански

Токио неће одустати од тврдње да су јужна Курилска острва у Тихом океану с правом јапанска и жели да постигне договор са Москвом о решавању спора, рекао је јапански министар спољних послова.

Јошимаса Хајаши је на конференцији за новинаре одговорио на тврдње свог руског колеге Сергеја Лаврова да Токио одбија да призна резултате Другог светског рата, када је Совјетски Савез преузео контролу над Курилским острвима.

„Наш суверенитет се протеже на четири северна острва“, рекао је Хајаши.

„Намеравамо да наставимо упорне преговоре на основу нашег основног става, а то је жеља да потпишемо мировни уговор након што се реши територијално питање.

Северна острва је назив који је Јапан дао за четири острва на крају Курилског ланца. Копнене масе, назване Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, биле су део Јапана пре Другог светског рата.

Након окончања рата, Совјетски Савез и Јапан нису потписали мировни споразум, при чему је спор око њиховог суверенитета био главна препрека. Од тада је цео ланац острва у поседу Москве.

Две земље покушавају да дођу до решења око острва више од пола века, али Русија је више пута наглашавала да њен суверенитет над овим територијама није предмет расправе.

Прошле године, јапански премијер Фумио Кишида поновио је да Токио неће потписати мировни споразум са Москвом док се не пронађе решење.

Последњих година Русија је настојала да ојача Куриле, а крајем прошле године поставила је ракетни систем "Бастион" на острву Матуа. Некада велика јапанска база, Матуа је сада дом руских снага које надгледају Охотско море, које се налази између ланца острва и копнене Русије.

Извор:РТ