САД: Вежбе Русије и Белорусије изузетно опасна демонстрација силе

19-01-2022 08:53:02 | | фото: newsbel.by/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе сматрају вежбе Руске Федерације и Белорусије изузетно „опасном демонстрацијом силе“ у контексту ситуације у Украјини, рекао је високи представник америчког Стејт департмента на прес конференцији.


Раније је заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Белорусије Павел Муравејко рекао да ће заједно са Русијом бити извршена изненадна провера снага и средстава реаговања Савезне државе. У завршној фази овог догађаја биће одржана белоруско-руска вежба „Савезничка одлучност 2022“. Како је саопштило Министарство одбране, вежба ће се одржати од 10. до 20. фебруара.



„Премештање руских трупа у Белорусију није ни вежба ни нормално прераспоређивање трупа, то је демонстрација силе која има за циљ да створи изговор за могућност кризне ситуације у случају да Русија одлучи да изврши инвазију. То је изузетно опасно“, рекао је представник Стејт департмента.

"САД и савезници су веома забринути због свега што Русија ради. Чињеница да видимо да се трупе крећу у Белорусију јасно показује приступ Русије да она може кренути на Украјину ако то одлучи.Вашингтон је забринут због могућности руских провокација“, наводи се у саопштењу.



„Јасно смо ставили до знања да је значајан напредак на дипломатском путу могућ само у клими деескалације. Али видели смо потпуно супротно од Русије, укључујући током и након наших дипломатских контаката у Европи раније овог месеца“, додаје се у саопштењу.