РТ: Шеф УЕФА жали због санкција руским фудбалерима, „али је тако морало да окончамо ово лудило“

07-05-2022 03:14:21 | | фото: © Getty Images / RT/ vostok.rs |


Председник УЕФА Александер Чефери каже да жали због поступака за које сматра да је руководство европског фудбала принуђено да предузме против руског фудбала, али каже да су морали да ураде свој део како би што пре окончали "лудост".

Руски фудбал је стављен на црну листу неколико великих спортских федерација након почетка војне операције Кремља у Украјини, а УЕФА и ФИФА су као резултат тога забраниле руским фудбалерима да се такмиче на међународним и европским такмичењима.

Руској мушкој репрезентацији фактички је забрањено учешће на овогодишњем Светском првенству у Катару након што им је забрањено да учествују у плеј-офу квалификација, док је женска репрезентација избачена са Европског првенства овог лета у Енглеској.

Тада их је у такмичењу заменио Португал - тим који су победили у плеј-офу квалификација.

Московски "Спартак" је такође искључен из УЕФА Лиге Европе у фази четвртфинала.

Крајем фебруара, УЕФА и ФИФА су објавиле заједничко саопштење у којем се наводи да ће „сви руски тимови, било да су репрезентативни или клупски тимови, бити суспендовани из учешћа у ФИФА и УЕФА такмичењима до даљњег.

Даље јасноће о забрани на неодређено време очекују се у догледно време, али је у разговору за "АС" Чеферин рекао да је забрана која је уведена за руску фудбал за жаљење, али да је неопходна мера предузета као одговор на украјински сукоб.

„Ситуација је тешка и нисмо могли другачије“, рекао је он.

„На неки начин ми се слама срце што санкционишем спортисте јер то није њихов рат. Није добро што испаштају због овога.

„Али са друге тачке гледишта, у овако страшној ситуацији, морамо помоћи. Морамо да урадимо свој део да окончамо ово лудило што је пре могуће.”

Репрезентације Русије суспендоване су са такмичења до даљњег, док је женском тиму забрањено да се квалификује за Светско првенство 2023. године.

Руским клубовима такође није дозвољено да се квалификују за Лигу шампиона следеће сезоне. Ових дана је објављено да ће руског шампиона "Зенита" у групној фази Лиге шампиона заменити првак из Шкотске.

У Лиги Европе и Лиги Конференције такође неће бити руских клупских екипа следеће сезоне, док је репрезентација аутоматски испала из УЕФА Лиге нација, док су кандидатуре за домаћина Европског првенства 2028. или 2032. проглашене неквалификованим.

Извор:
РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti