РТ: Став Москве о уласку Украјине у ЕУ сада сличан оном о уласку земље у НАТО - Пољански

13-05-2022 07:59:43 | | фото: © AFP / Frederick FLORIN / RT/ vostok.rs |

Русија промениа став о настојањима Украјине за чланство у ЕУ

Русија је променила став о изгледима Украјине за чланство у ЕУ, изјавио је заменик сталног представника при УН Дмитриј Пољански. Чланство сада не може бити део било каквог мировног споразума, рекао је дипломата за "Анхерд њуз" у интервјуу у четвртак.

Док првобитно Москва није била забринута за изгледе да се Украјина у неком тренутку придружи ЕУ, позиција се променила након што је избио текући сукоб и Брисел је заузео изузетно непријатељски антируски став, објаснио је Пољански.

„У једном тренутку нисмо били много забринути за Европску унију, али ситуација се променила након изјаве господина Бореља да \'овај рат треба добити на бојном пољу\' и након чињенице да је Европска унија лидер у испорукама оружја [у Украјину]. Мислим да је наш став о Европској унији сада сличнији као о НАТО-у, јер не видимо велику разлику“, навео је дипломата.

Конфликт је већ ескалирао тако да је остало мало или нимало места за дипломатију, признао је Пољански. Недостатак конструктивног дијалога, неспособност Кијева да одржи обећања и напори Запада да продуже непријатељства доприносе таквој ситуацији, објаснио је он.

„У овом тренутку, искрено, не видим никакве дипломатске могућности с обзиром на позицију Украјине, с обзиром на распиривање овог сукоба од стране Запада. Пошто сам дипломата, морам да признам да тренутно нема начина за дипломатију“, рекао је Пољански.

Дипломата је одбио да да било какве процене колико дуго може да траје сукоб.

„Немам кристалну куглу да предвидим такве ствари“, рекао је он.

Ако западне земље покушају да зауставе сукоб у Украјини подметањем бензина, он наравно може да се одужи још неко време, али то не би променило цео темпо сукоба, не би спречило Русију да дође до циљева.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti