РТ: Аустрија запрети да ће запленити руско складиште гаса

13-05-2022 11:41:23 | | фото: © Getty Images / Reinhard Krull / EyeEm / RT/ vostok. |

Аустријски канцелар позвао Гаспром да напуни своје складиште или да се суочи са последицама

Аустријски канцелар Карл Нехамер позвао је руски енергетски гигант "Гаспром" да напуни своје складиште природног гаса у близини Салсбурга у интервјуу за лист "Клајн цајтунг".

Према писању листа, подземно постројење "Хајдах" у близини Салсбурга је друго највеће складиште гаса у централној Европи и може да задржи отприлике четвртину годишње потрошње гаса у Аустрији. Припада "Гаспрому" и тренутно је празно.

„Такође јасно и одлучно гледамо на `Гаспромово` огромно складиште у Хајдаху. Ако не буде напуњено, размотрићемо мере да се оно мора напунити“, рекао је Нехамер.

Он је навео да је мало вероватно да ће Аустрија национализовати складиште, али да „постоје други начини за приступ складишту“.

„То значи ’искористите га или га изгубите’. Ако га користите, све је у реду, ако га не користите друге компаније могу да му приступе“, упозорио је он.

Нехамер је нагласио да је објекат Хајдах стратешки важан и за Немачку и за западне савезне државе Аустрије.

Руски добављач гаса је раније саопштио да све своје уговорне обавезе испуњава испоруком залиха по наруџбини својих европских купаца.

Прошлог месеца, Беч је прихватио услове Русије за нову шему плаћања за испоруке гаса засновану на рубљама. Министар енергетике те земље Леоноре Гевеслер недавно је потврдила да се гас у Аустрију испоручује без прекида. Она је додала да без испорука горива из Русије ове године неће моћи да се попуне складишта пре зиме, али да ће Беч тражити и диверсификацију извора.

Москва је крајем марта увела нови механизам плаћања гаса. Упућен је земљама које су увеле санкције Русији као одговор на њену војну операцију у Украјини и захтева да купци, док и даље плаћају у валути по избору, отворе рачуне у рубљама код руске "Гаспромбанке" како би се уплате претвориле у руску валуту, те да би се платило добављачу гаса. Према "Блумбергу", укупно 20 европских компанија отворило је рачуне у рубљама у складу са новим механизмом плаћања од 12. маја.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti