РТ: Обављен први телефонски разговор између руског и америчког министра одбране од почетка сукоба у Украјини

13-05-2022 06:31:57 | | фото: © Getty Images / Dogukan Keskinkilic / RT/ vostok.rs |

Лојд Остин је позвао свог руског колегу Сергеја Шојгуа на хитан прекид ватре у Украјини

Амерички министар одбране Лојд Остин и руски министар одбране Сергеј Шојгу обавили су свој први телефонски разговор од почетка операције Москве у Украјини крајем фебруара. Вест су потврдиле обе стране.

Остин је позвао на „тренутни прекид ватре у Украјини“, рекао је секретар за штампу Пентагона Џон Кирби.

Према речима секретара за штампу, Остин је такође „нагласио важност одржавања линија комуникације“ након скоро три месеца без контакта са руским колегом.

Министарство одбране Русије је касније потврдило разговор, напомињући да је разговарано о питањима међународне безбедности, укључујући, али не ограничавајући се на ситуацију у Украјини.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti