РТ: ЕУ се претворила у агресивног милитантног играча који има амбиције које се протежу далеко изван европског континента - Лавров

14-05-2022 09:14:15 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Москва је преокренула свој став о настојању Украјине да се придружи Европској унији јер је некада чисто економска организација постала носилац непријатељске политике са глобалним дометом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је објаснио зашто је Русија, која је раније била подложна изгледима да Украјина постане чланица блока, сада направила преокрет по том питању. Лавров је рекао да би чланство Кијева могло представљати већи ризик за Москву него што се раније веровало.

„ЕУ се претворила од конструктивне економске платформе за коју је првобитно требало да буде, у агресивног милитантног играча који има амбиције које се протежу далеко изван европског континента“, рекао је министар спољних послова.

Лавров је навео реторику коју је користила председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен током своје посете Јапану раније ове недеље. Она је похвалила Токио што је стао на страну западних земаља које су увеле економске санкције Русији због њене војне операције у Украјини и изразила жељу да ЕУ игра активнију улогу у индо-пацифичком региону.

Она је описала Русију као „најдиректнију претњу светском поретку“, рекавши да су њени блиски односи са Кином и противљење обе земље САД-у и њиховим савезницима „забрињавајући“.

„Као и Европска унија, Јапан разуме шта је овде у питању. Не само будућност Украјине. Не само будућност Европе, него и будућност светског поретка заснованог на правилима“, рекла је она.

Москва и Пекинг наводе да ова фраза, коју популаризују САД, описује западну доминацију у међународним односима, за коју наводе да је наметнута принудом на рачун свих. Уместо тога, две земље се залажу за мултилатералну глобалну заједницу једнаких.

ЕУ „следи стопама НАТО-а“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре. Два ентитета су у процесу спајања, навео је он, а ЕУ ће у будућности деловати само као продужетак војног блока предвођеног САД-ом.

Лавров је говорио у Таџикистану након састанка министара иностраних послова неколико бивших совјетских република. Домаћин самита била је Заједница независних држава, постсовјетска организација за регионалну интеграцију.
Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti