РТ: Индија забранила извоз пшенице

14-05-2022 10:01:40 | | фото: © AFP / Narinder Nanu / RT/ vostok.rs |

Њу Делхи је раније тврдио да би могао „нахранити свет“ након почетка операције у Украјини

Индија је забранила извоз пшенице, саопштило је Министарство трговине и индустрије те земље.


Министарство је саопштило да је драстичан потез био неопходан због „изненадног скока глобалних цена пшенице због многих фактора, због чега је угрожена безбедност хране Индије, суседних и других рањивих земаља“.

Сукоб између Русије и Украјине довео је свет на ивицу велике прехрамбене кризе јер су две земље главни добављачи на међународном тржишту, на које отпада око 30% светског извоза пшенице.

Цене хране широм света порасле су за трећину, уз упозорење УН-а да око 44 милиона људи иде ка гладовању.

Постојале су наде да би Индија, која је други по величини произвођач пшенице на свету, могла да помогне да се надокнади глобална несташица, пошто је земља предвидела рекордну жетву од 111,3 милиона тона у 2021-22, са између 10 и 15 милиона опредељених за извоз. У априлу је земља објавила да су њене житнице пуне и да је спремна да „нахрани свет“.

Међутим, изненадни топлотни талас у пролеће је обуставио те планове, са високим температурама које су изазвале прерано сазревање и смежуравање зрна у многим деловима земље. То је довело до тога да су индијски пољопривредници пожњели 15% до 20% мање жита у односу на прошлу годину.

Према локалним медијима, индијска влада је сада ревидирала своју процену производње пшенице на 95 милиона тона, што је најнижи ниво од 2015-2016.

Упркос забрани, Индија ће дозволити испоруке пшенице за акредитиве који су издати пре 13. маја, саопштило је Министарство.

За сваки други извоз биће потребна посебна дозвола индијске владе, која може бити одобрена у случају земаља којима је пшеница потребна „да би задовољиле своје потребе за сигурношћу у храни“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti