НИС и Рачунарски факултет успоставили сарадњу

16-05-2022 04:34:15 | | фото: © НИС/ vostok.rs |


Kомпанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета.


Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније.

\"Нафтна


Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) program“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.


Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, изјавио је да је ово још један од корака у правцу унапређења сарадње компаније са факултетима у Србији.


„Ова наша делатност постоји већ више од десет година, у оквиру програма „Енергија знања“. У почетку смо успоставили сарадњу са факултетима из области нафте и гаса, а у неком тренутку смо схватили да треба проширити сарадњу и на друге факултете и друге смерове. Са једне стране ми тако добијамо базу нових квалитетних кадрова, а са друге заинтересовани факултети имају прилику да сарађују са индустријом. Верујем да ће ова сарадња заживети у обостраном интересу. То је прилика и за младе људе са овог факултета да дођу на праксу код нас, да виде чиме се НИС бави, а можда ће наћи и своју будућност у НИС-у“, навео је Смирнов.


Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета, каже да јој је велика част и задовољство што је компанија НИС уврстила и Рачунарски факултет у круг факултета са којима сарађује.


„Рачунарски факултет постоји већ 20 година и већ смо препознати од стране великог броја IT компанија као институција која обезбеђује квалитетно образовање из области рачунарства. Колеге из НИС-а су посебно заинтересоване за наш студијски програм из рачунарских финансија, у којем су препознали да могу добити знање које је значајно за њих. Посебно нам је драго што овим меморандумом наши студенти добијају прилику да учествују на праксама у НИС-у, да добију додатну едукацију од стручњака из праксе, јер академско образовање посебно добија значај уколико се повеже са практичним применама“, навела је Бојана Димић Сурла.


Проф. др Бранко Урошевић, професор на мастер програму „Master in Computational Finance (MCF)“, који је и креатор овог програма, навео је да је он јединствен у нашој земљи, али и у региону и да је НИС као једна од водећих компанија у Србији прави партнер за факултет.


„Оно што је карактеристично за овај мастер јесте да даје јединствен спој између програмирања, што је наша стручност на факултету, и финансија, машинског учења и рада са подацима, тако да економисти, инжењери, физичари и многи други могу да долазе на програм да заједно уче“, навео је професор Урошевић.

\"Нафтна


НИС и Рачунарски факултет сарађиваће посредством НИС-овог програма „Енергија знања“, који је покренут 2012. године и у оквиру ког компанија сарађује са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству и стипендира студенте из Србије.


Због свог доприноса унапређењу квалитета образовања у Србији, НИС је прва компанија која је добила „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.