Шведска и Финска поднеле захтеве за улазак у НАТО

18-05-2022 08:22:37 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Амбасадори Шведске и Финске предали захтеве генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу за приступање војној алијанси.

Церемонија је одржана у седишту организације у Бриселу.


"НАТО поздравља подношење захтева Шведске и Финске за ступање у Алијансу и гарантује брзу одлуку потребну за то питање", изјавио је генерални секретар Алијансе.

Прошле недјеље је владајућа Социјалдемократска партија Шведске објавила своју одлуку да поднесе захтјев за придруживање војном блоку, уз напомену да ће се та земља, ако буде одобрено, противити распоређивању нуклеарног оружја и војних база на својој територији. Финска је истог дана такође званично одлучила да приступи Северноатлантској алијанси.

У Русији је више пута саопштено да је НАТО усмерен на конфронтацију. Према речима портпарола председника Дмитрија Пескова, даље ширење организације неће донети већу безбедност Европи. Истовремено је напоменуо да улазак Шведске и Финске у алијансу не сматра егзистенцијалном претњом Русији.

Владимир Путин је у разговору са финским колегом Саулијем Нинистеом истакао да би напуштање традиционалне политике војне неутралности било погрешно, јер нема претњи по безбедност Финске. По његовом мишљењу, промена спољне политике земље могла би да се негативно одрази на руско-финске односе, који су дуги низ година грађени у духу добросуседства и партнерске сарадње.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti