Конашенков: У „Азовстаљу“ се предала 694 милитанта, уништена четири авиона

18-05-2022 09:50:56 | | фото: © ТАСС / Петр Ковалев/ vostok.rs |


У Мариупољу су милитанти неонацистичке јединице "Азов" и украјински војници блокирани у фабрици "Азовстаљ" настављају да се предају. Током протеклог дана предало се 694 милитаната, укључујући 29 рањених. Укупно, од 16. маја, 959 милитаната се предало, укључујући 80 рањених, од којих је 51 којима је било потребно болничко лечење, те су смештени у Новоазовску болницу Доњецке Народне Републике.
- Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

- Током дана, високопрецизне ракете ваздушног базирања Ваздушно-космичких снага Русије неутралисале су два командна места, укључујући и штаб територијалне одбране у области насеља Соледар Доњецке Народне Републике, као и 31 подручје концентрације људства и украјинске војне технике, укључујући локације јединица страних плаћеника из европских земаља у Николајеву и Красногоровки.

- Поред тога, на војном аеродрому у Дњепропетровској области уништена су два украјинска авиона Су-24, дивизион украјинских противваздушних ракетних система С-300 у Николајевској области, као и четири складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције Оружаних снага Украјине у областима насеља Угљедар, Покровское, Соледар и Бахмут Доњецке Народне Републике.
- Оперативно-тактичка авијација неутралисала је три командна места, 41 подручје концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, као и складиште муниције код насеља Вухледар у Доњецкој Народној Републици. Као последица ваздушних удара уништено је више од 270 припадника украјинских снага, те су онеспособљене 54 јединице војне технике.

- Ракетне трупе и артиљерија су неутралисале 76 командних места, 421 подручје концентрације људства и војне опреме, као и 147 артиљеријских и минобацачких јединица на ватреним положајима, укључујући украјинску батерију хаубица М777 калибра 155 мм произведене у Сједињеним Државама у близини насеља Подгорное.

- У рејону насеља Протопоповка, Харковска област, уништен је понтонски прелаз који су јединице Оружаних снага Украјине положиле да форсирају реку Северски Доњец.
- Руски ПВО системи оборили су један украјински авион Су-25 изнад насеља Трипиље у Доњецкој Народној Републици. Поред тога, у близини села Камењаја Јаруга у Харковској области оборен је МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства. Уништено је 15 украјинских беспилотних летелица у областима насеља Семјоновка, Велики Проходи, Балаклија, Мале Проходе, Велика Камишеваха Харковске области, Руднични, Грабское, Старомихајловка, Волное Доњецке Народне Републике, Чернобајевка, Бељајевка Херсонске области. Такође, у областима насеља Каменка и Мала Камишеваха, Харковска област, пресретнуто је осам украјинских ракета вишецевног ракетног система Смерч.


- Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 172 авиона, 125 хеликоптера, 927 беспилотних летелица, 311 противваздушних ракетних система, 3139 тенкова и других оклопних борбених возила, 389 вишецевних ракетних бацача, 1548 оруђа артиљерије, као и 2997 јединица специјалних војних возила.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti