Заједничка акција компаније НИС и Удружења „Чепом до осмеха“

18-05-2022 06:44:33 | | фото: © НИС/ vostok.rs |

Еколошке радионице за више од 450 ученика широм Србије


У жељи да најмлађе чланове наше заједнице едукује о значају очувања животне средине као једног од основних циљева одрживог развоја, компанија НИС је у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“ реализовала едукативни циклус за ученике основних школа. У еколошким радионицама које су одржане под слоганом „Еколошко васпитање, здраво одрастање!“, учествовало је више од 450 ученика из Ниша, Кикинде, Ковиља, Чачка и Београда. Ученици су, поред интерактивних предавања, имали прилику да заједно са члановима Клуба волонтера компаније НИС учествују и у различитим креативним активностима. Еколошке радионице, прилагођене узрасту учесника, омогућиле су ученицима да сазнају како рециклажа утиче на стабилизацију климатских промена, науче више о примарној сепарацији отпада, времену потребном за разградњу различитих материјала у животној средини, као и бројне друге важне природне законитости и занимљивости.

Завршној радионици која је одржана у Основној школи “Драган Лукић” на Новом Београду, присуствовали су представници Града Београда, представници компаније НИС, Удружења “Чепом до осмеха“ и руководство школе. Они су, након предавања, заједно са ученицима учествовали у креативним активностима у дворишту школе.

Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда истакао је значај овакве акције јер подстиче свест о очувању животне средине код деце. Захвалио је компанији НИС као друштвено одговорној компанији која брине о заштити животне средине.

„Ово је веома леп повод да заједно са компанијом НИС обиђемо једну од београдских основних школа. Град Београд има изузетно добру сарадњу са компанијом НИС. Више од 77 различитих пројеката урадили смо заједно од 2010. године путем програма „Заједници заједно”, а вредност тих пројеката је 286 милиона динара. Данас смо у школи „Драган Лукић” имали могућност да видимо колико је значајно да се улаже у образовање, колико то деци заиста значи, посебно у околностима које смо имали у последње две године, а везано за пандемију ковида-19 и прелазак на онлајн наставу“, рекао је помоћник градоначелника.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, рекао је да компанија континуирано улаже у младе и екологију.

„У НИС-у сматрамо да су улагања у децу и заштиту животне средине најбоља инвестиција у будућност. Овим пројектом, који реализујемо у сарадњи са пријатељима из Удружења „Чепом до осмеха“, постижемо оба циља, јер младе учимо и подстичемо да се брину о животној средини. Посебно нам је драго што кроз еколошке едукативне радионице имамо прилику да разговарамо са ученицима о значају ове теме, јер ће они у наредним годинама преузети бригу о еколошкој слици наше земље. Када је реч о НИС-у, ми ћемо и надаље наставити да улажемо у еколошке пројекте. До сада смо у ту област инвестирали више од 120 милиона евра и учествовали у бројним акцијама заштите природе. И у наредном периоду наставићемо да улажемо у младе и развој заједнице у којој послујемо, у складу са нашим слоганом „Будућност на делу““, истакао је Смирнов.

Вања Петковић, председница удужења „Чепом до осмеха“ изразила је захвалност компанији НИС на вишегодишњој успешној сарадњи и бројним заједнички реализованим пројектима.

„Све се то наставило кроз ове еколошке радионице у циљу да се унапреди положај особа са инвалидитетом и да се едукују деца на тему ширења емпатије и солидарности према нашој животној средини. Јако нам је важно да едукујемо наше омладинце да је њихов лични допринос веома важан и да схвате да својим личним деловањем директно утичу на екосистем. Тако кроз конкретне примере како људи утичу на животну средину, деца јако лепо усвајају ова знања. Веома сам захвална на овако лепој сарадњи“, рекла је Вања Петковић.

Oља Ћоровић, директорка ОШ „Драган Лукић“ рекла је да је школа и раније сарађивала са компанијом НИС и да су у оквиру програма „Заједници заједно“ опремљена два информатичка кабинета.

„Компанија НИС је, заједно са „Чепом до осмеха“, нашој деци сада омогућила еколошке радионице и знање из области екологије, али и хуманости. Сакупљањем чепова чинимо добре ствари - учимо их да будемо ту једни за друге колико можемо“, рекла је она.

Компанија НИС дуги низ година активно подржава заједницу са посебним акцентом на заштиту животне средине и улагање у младе. Само у еколошке пројекте компанија је од 2009. године инвестирала 120 милиона евра, док сарадња са Удружењем „Чепом до осмеха“ датира годинама уназад. Донација комби возила за превоз чепова, подршка изградњи првог комбинованог игралишта за децу у Новом Саду, неки су од пројеката подржаних од стране компаније НИС. Такође, прикупљањем пластичних чепова у пословним центрима и на бензинским станицама, компанија НИС пружа континуирану подршку раду Удружења, очувању животне средине и прикупљању новчаних средстава за помоћ деци са инвалидитетом или сметњама у развоју.