РТ: Русија забранила канадски државни медиј

18-05-2022 06:51:03 | | фото: © Artur Widak / NurPhoto via Getty Images / RT/ vost |

Москва је отказала акредитацију Ци-Би-Есу у знак одговора на забрану РТ-а у Канади

Русија је затворила московске канцеларије Канадске радиодифузне корпорације (Си-Би-Ес) и укинула визе и акредитације њеним новинарима. Тај потез представља одговор на одлуку Отаве из марта о забрани РТ-а, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Са жаљењем настављамо да примећујемо отворене нападе на руске медије из земаља такозваног колективног Запада који себе називају цивилизованим“, рекла је новинарима портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Донета је одлука да се предузму узвратне, наглашавам, узвратне мере у вези са акцијама Канаде.


Одговор Русије долази два месеца након одлуке Отаве да забрани емитовање програма РТ и на енглеском и на француском језику. Канадска комисија за радио-телевизију и телекомуникације (ЦРТЦ) саопштила је 16. марта да „давање овлашћења за дистрибуцију РТ-а и РТ Француска није у јавном интересу“.

ЦРТЦ је устврдио да програм РТ-а „није био у складу“ са канадским стандардима или „циљевима политике“, те навео да је забринут због тога што покушава да „подрије суверенитет друге земље, понижава Канађане одређене етничке припадности и подрива демократске институције у Канади. Одлука је објављена након кампање притужби етничких украјинских организација.

Власти Велике Британије, ЕУ и Аустралије такође су забраниле РТ и друге руске медијске организације од почетка сукоба у Украјини.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti