РТ: ЕУ ће платити за украјински буџет

18-05-2022 06:26:12 | | фото: © AP / Jean-Francois Badias / RT/ vostok.rs |

Европска унија ће издвојити девет милијарди долара да одржи Украјину на површини, како јој је рекао Вашингтон

Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је у среду пакет помоћи од девет милијарди евра како би украјинска влада могла функционисати, те да ће ЕУ предводити напоре за обнову Украјине након престанка непријатељстава. Њено саопштење уследило је дан након што су САД позвале Европу да отвори своју касу за Кијев.


Новац за пакет помоћи би Комисија позајмила на глобалним финансијским тржиштима, а Кијев би га вратио. Према правилима ЕУ о макрофинансијској помоћи, украјинска влада би била слободна да користи готовину како сматра прикладним.


Украјински председник Владимир Зеленски наводи да је Украјини потребно око седам милијарди долара месечно да би платила своје војнике, цивиле и пензионере и да би одржавала основне услуге. Предложени пакет ЕУ ће стога задржати Украјину да функционише нешто више од месец дана.

Неколико сати пре објаве Фон дер Лајен, амерички министар финансија Џенет Јелен рекла је на Бриселском економском форуму да „до сада најављена билатерална и мултилатерална подршка неће бити довољна да одговори на потребе Украјине, чак ни у кратком року“.

„Искрено молим све наше партнере да нам се придруже у повећању њихове финансијске подршке Украјини“, наставила је она, додајући да ће осим краткорочног одржавања земље бити потребна „огромна подршка“ за обнову Украјине када се борбе заврше.

Фон дер Лајен је навела да ће ЕУ предводити ове напоре за реконструкцију, али да неће бити једина.

„Због тога предлажемо платформу за реконструкцију као део овог плана који заједно воде Украјина и Комисија и који окупља земље чланице ЕУ, друге билатералне или међународне донаторе, међународне финансијске институције и друге истомишљенике“, рекла је она.

Док је пакет помоћи Фон дер Лајен у складу са оним што је Јелен затражила, и даље га морају одобрити и Европски парламент и Европски савет. Међутим, ниједан од пакета помоћи Комисије Украјини до сада, који укључују четири узастопна пакета војне помоћи од 500 милиона евра и хитне зајмове у висини од 1,2 милијарде евра, није наишао на отпор ниједног тела.

Руски председник Владимир Путин оптужио је лидере ЕУ да делују у име свог „америчког господара“ у вези са Украјином и да су извршили економско „самоубиство“ одустајањем од руских енергетских ресурса усред инфлације и рекордно високих трошкова горива.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti