РТ: Заплена руских средстава за обнову Украјине противзаконита - САД

18-05-2022 07:05:18 | | фото: © Getty Images / Peter Dazeley / RT/ vostok.rs |

САД не могу легално да конфискују средства за обнову Украјине, каже амерички министар финансија

Амерички министар финансија Џенет Јелен рекла је да не би било легално да Сједињене Државе заплене замрзнуту средства Централне банке Русије како би помогле у обнови Украјине.

Јелен је мислила на средства Централне банке која се процењује на 300 милијарди долара коју су блокирале Сједињене Државе и њени савезници у оквиру својих санкција због војне операције Москве у Украјини.

У последње време међу западним савезницима се воде расправе о томе како финансирати дугорочну обнову Украјине и да ли би замрзнута руска средства могла да играју улогу.


„Мислим да је веома природно да ћемо, с обзиром на огромна разарања у Украјини и огромне трошкове обнове са којима ће се суочити, тражити од Русије да нам помогне да платимо барем део цене која ће бити укључена“, рекла је Јелен новинарима.


Она је, међутим, додала: „И поред тога, иако почињемо да разматрамо ово, сада у Сједињеним Државама не би било легално да влада заплени та средства. То није нешто што је законски дозвољено у Сједињеним Државама."

Москва је осудила блокаду својих међународних резерви, наводећи да није могла да предвиди такав развој догађаја и да замрзавање у суштини представља крађу. Неки стручњаци су такође назвали замрзавање руске имовине највећим губитком кредибилитета за САД и њихове савезнике, као и за западни финансијски систем.

Прошлог месеца је амерички председник Џо Бајден затражио од Конгреса да му да овлашћење да заплени средства богатих појединаца за које се верује да су повезани са Кремљом и да их користи за реконструкцију Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti