РТ: Русија протерује десетине западних дипломата

18-05-2022 06:12:23 | | фото: © Getty Images / SOPA Images / Contributor / RT/ vost |

Мере су одговор за сличне потезе које су раније предузеле Француска, Шпанија и Италија

Министарство спољних послова Русије прогласило је десетине француских, италијанских и шпанских дипломата „персонама нон грата“ као одговор на протеривање руског дипломатског особља из ових земаља у току војне операције Москве у Украјини.

Министарство је позвало амбасадоре три земље да изрази „снажан протест“ због „провокативних“ поступака њихових земаља.

Француска је у априлу протерала 41 особу из руских дипломатских институција.

„Наглашено је да овај корак наноси озбиљну штету руско-француским односима и конструктивној билатералној сарадњи“, наводи се у саопштењу руског министарства.

Као одговор, Москва је прогласила 34 службеника француских дипломатских институција „персонома нон грата“.

„Наређује им се да напусте територију Русије у року од две недеље од дана достављања одговарајуће ноте амбасадору“, саопштило је Министарство.

Као одговор на протеривање 27 службеника руског дипломатског особља из Шпаније, Москва је ставила на црну листу сличан број запослених из шпанске амбасаде у Москви и генералног конзулата у Санкт Петербургу. Они морају да напусте земљу у року од недељу дана од датума објаве.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је за РИА Новости да су 24 италијанске дипломате такође добиле наређење да напусте земљу након што је италијанска влада почетком априла објавила да протерује 30 руских дипломата.

И Француска и Италија осудиле су одлуку Москве, а италијански премијер Марио Драги чак је назвао протеривање „непријатељским чином“. Истакао је важност дипломатских канала рекавши да ће „управо тим каналима, ако успемо, доћи до мира и то је оно што свакако желимо“.

Крајем прошлог месеца, Министарство је открило да је од покретања војне операције у Украјину 24. фебруара, око 400 руских дипломата протерано из 28 земаља. Француска, Шпанија и многе друге земље објасниле су своје потезе наводећи безбедносне разлоге. Русија на протеривање гледа као на „непријатељске” акције, или, по речима министра спољних послова Сергеја Лаврова, као на дела „грубијана”.

Москва је раније упозоравала да ће узвратити на све такве потезе.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti