РТ: Инфлација у Аустрији највећа од 1981. године

18-05-2022 07:23:46 | | фото: © Getty Images / Bloomberg Creative / RT/ vostok.rs |

Потрошачке цене у земљи порасле у априлу по највишој стопи у последње четири деценије

Инфлација у Аустрији скочила је на највиши ниво у последњих 40 година, пренели су медији, позивајући се на податке савезне статистичке агенције "Статистикс Аустрија".

„У априлу 2022. године потрошачке цене су поново значајно порасле у односу на прошлу годину – за 7,2 одсто. Тако високу стопу раста цена видели смо у Аустрији последњи пут у октобру 1981. године. Тада је цена нафте нагло скочила због иранско-ирачког рата. Сада, заједно са ценама горива и енергије, цене хране су одлучујући фактор“, рекао је извршни директор агенције Тобиас Томас.

Према прорачунима агенције, трошкови транспорта порасли су у просеку за 17,7 одсто након што су већ скочили за 15,9 одсто у марту. Раст се приписује вишим ценама горива, које су у априлу порасле за 49,1%. Ово је такође погодило цене авионских карата, које су прошлог месеца порасле за 45%. Трошкови енергије у домаћинствима су такође нагло порасли, повећавши се за скоро 29%, док су цене хране порасле за 8,4%.

Овонедељни подаци показују да је цена просечне недељне корпе за куповину порасла за 14% у априлу у односу на прошлу годину.

Аустрија је међу све већим бројем западних држава које пате од скокова потрошачких цена. Инфлација у Британији је прошлог месеца достигла 40-годишњи максимум од 9%, док цене такође расту рекордном брзином у САД-у, Немачкој и другим земљама. Раст цена уследио је након увођења економских санкција Русији као одговор на њену војну операцију у Украјини. Те мере су имале за циљ да дестабилизују руску економију, али изгледа да су имале негативан ефекат на земље које су их наметнуле.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti