РТ: Ласерско оружје коришћено у операцији у Украјини - Москва

18-05-2022 04:41:37 | | фото: © Sputnik / Russia\'s Defense Ministry / RT/ vostok. |

Могу да неутралишу мете удаљене до 5 км, рекао је високи званичник

Русија је развила ласерски ситем против беспилотних летелица и већ га користи у Украјини, изјавио је потпредседник владе Јуриј Борисов. Има домет од пет километара и добио је надимак "Задира" (онај који изазива проблеме), рекао је он. Није открио никакве друге детаље о новом уређају.


Новост је саопштио док је разговарао о напредном оружју које се развија у Русији. Он је упоредио ново оружје са "Пересветом", ласерским системом који је први пут представио председник Владимир Путин 2018. године, чија тачна намена тада није објашњена.

Званичник је потврдио да је "Пересвет" дизајниран да онеспособи оптичке сензоре, укључујући и шпијунске сателите који круже око Земље на висини од 1.500 км.

„Док `Пересвет` заслепљује, нова генерација ласерског оружја наноси физичку штету мети, спаљујући је“, рекао је он.

На питање у ком року руска војска треба да добије такве системе, Борисов је рекао да су они већ испоручени. На даље питање да ли је ласер против дронова коришћен у војној операције Русије у Украјини, министар је признао да су тамо „коришћени први узорци“.

Према војним стручњацима, ласери имају неколико недостатака као оружје, укључујући велике захтеве за енергијом и пропадање зрака које изазивају прашина и водена пара у ваздуху, између осталог.

Међутим, они имају велику предност у погледу цене у поређењу са традиционалним противваздушним пројектилима. Напредак у технологији беспилотних летелица, који је распоређивање ваздушних средстава учинио финансијски доступнијим, приморао је војне планере широм света да траже различите начине да се супротставе овој претњи без исцрпљивања својих ратних сандука.

У Сједињеним Државама, поморски ласери су ове године успешно тестирани против чамаца и дронова.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti