РТ: Спорна територија тражи чланство у НАТО-у и ЕУ

19-05-2022 08:00:54 | | фото: © Ferdi Limani/Getty Images / RT/ vostok.rs |

Косово жели да буде део ЕУ и НАТО-а, рекао је лидер отцепљене покрајине у Вашингтону

Косово жели да постане члан НАТО-а и Европске уније, изјавио је у премијер самопроглашене републике Аљбин Курти током посете САД-у. Србска отцепљена покрајина прогласила је независност уз америчку подршку 2008. године, али је нису признали ни Београд, ни УН, па чак ни све земље чланице ЕУ.

Курти је то саопштио током догађаја чији је домаћин био Атлантски савет. Раније током дана, састао се са званичницима Бајденове администрације, укључујући саветника за националну безбедност Џејка Саливана и шефа УСАИД-а Саманту Пауер, као и са неколико чланова Конгреса.

Једна од њих, Елиса Слоткин (Мичиген), изразила је „недвосмислену подршку“ аспирацијама Косова да се придружи „међународним и регионалним организацијама, посебно НАТО-у“, навео је Курти на Твитеру.

Косово је покрајина Србије коју је окупирао НАТО након 78-дневног НАТО бомбардовања 1999. године. Њена привремена влада је прогласила независност 2008. године и признале су је САД и многи њени савезници, али не и Русија, Кина и сам Београд. Пет чланица ЕУ – Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија такође Косово сматрају делом Србије, што Куртијеву жељу чини тешком.

Председник Србије Александар Вучић јавно је открио да је Београд под огромним притиском ЕУ да се придружи режиму антируских санкција и призна Косово, у замену за нејасна обећања о томе да ће се једног дана можда придружити блоку.

Курти је лидер Ветевендосје десничарске албанске странке која се противи било каквим преговорима са Србијом, чија је платформа у једном тренутку тражила уједињење са Албанијом. САД су подржале његово смењивање у марту 2020. након само шест месеци на месту премијера, али се вратио убедљивом победом на изборима у фебруару 2021. године.

Саопштење од среде је заправо други пут да је Курти јавно артикулисао придруживање ЕУ и НАТО као политичке циљеве Приштине. Први пут је то учинио у суботу, на предавању које је спонзорисао програм албанских студија на Универзитету ДеПол у Чикагу.

„Косово је демократска прича о успеху у региону, због чега му је потребна подршка да без даљег одлагања постане члан НАТО-а, ЕУ и других регионалних и међународних организација“, рекао је Курти, преносе албански медији.

Напомињући да се Косово прво придружило САД-у и ЕУ у увођењу санкција Русији, Курти је рекао да би била „велика победа“ за руског председника Владимира Путина да види „напредак“ Косова уназађен.

Путин је изнео преседан Косова на прошломесечном састанку са генералним секретаром УН Антониом Гутересом у Москви, истичући да су САД и њихови савезници створили преседан у међународном праву који је Русија потом применила на Доњецку и Луганску Народну Републику.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti